Olemme tottuneet ajattelemaan, että yhteiskuntamme on tasa-arvoinen ja syrjimätön. Parantamisen varaa kuitenkin on.
Moni nainen kohtaa yhä työhaastattelussa kysymyksen perheenperustamisesta. Monelle ei-kantasuomalaisen nimen omaavalle haastatteluun pääseminenkin on työn takana. 50-vuotiaat ovat ikääntyviä työntekijöitä, joiden työllistyminen vaatii erityistoimia. Seksuaalivähemmistöön kuuluvat kohtaavat syrjintää.
Runebergin päivänä juhlitaan ansaitusti Suomen kansallisrunoilijaa, mutta hänen vaimonsa muistetaan vain tortusta, ei merkittävänä kirjailijana.
Miksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutuminen on niin hidasta?
Valmisteilla oleva työmarkkinamallilaki vaikeuttaisi ja hidastaisi naisvaltaisten alojen palkkakehitystä.
Yksi vastaus: lainsäädäntö. Valmisteilla oleva työmarkkinamallilaki vaikeuttaisi ja hidastaisi naisvaltaisten alojen palkkakehitystä. Huonolla lainsäädännöllä sysäämme itsemme takaisin kivikaudelle.
Toinen vastaus: asenteet. Nykyään ylpeillään ”suoraan sanomisella”, joka usein on synonyymi syrjinnälle. Emme saa hyväksyä minkäänlaisia syrjiviä puheita tai tekoja.
Myös työelämässä on toimittava sen eteen, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet. Tämä on ammattiliittojen työtä mutta siihen tarvitaan myös yksilöitä. Yhdessä saamme aikaan muutoksen.
Sinäkin voit olla tekemässä syrjimätöntä työelämää. Jytyssä järjestetään tänä vuonna sekä hallinnon vaalit että luottamusmiesvaalit. Kannustan jokaista lähtemään mukaan. Sinä voit vaikuttaa!