Työsuhde
25.09.2024

Työvoitto:

Korona-ajan palkanmaksun keskeytykset lainvastaisia, jäsenille takautuvia palkkoja

Useat kuntatyönantajat keskeyttivät työntekijöiden palkanmaksun korona-aikana vedoten työnteon estymiseen. Hovioikeus asettui Jytyn kannalle näkemyksessään, ettei työnteko ollut estynyt työsopimuslain tarkoittamalla tavalla.

Teksti: Harri Ikonen Kuvat: Adobe iStock, Jyty

Mitä tapahtui?

Keväällä 2020 koronaviruksen riehuessa valtioneuvosto päätti useista rajoituksista sekä julkisten tilojen sulkemisesta, ja useat kuntatyönantajat keskeyttivät työntekijöiden palkanmaksun soveltaen työsopimuslain 2 luvun 12 §:ää.

Keväällä 2020 koronaviruksen riehuessa valtioneuvosto päätti useista rajoituksista sekä julkisten tilojen sulkemisesta, ja useat kuntatyönantajat keskeyttivät työntekijöiden palkanmaksun.

Kyseisen säännöksen mukaan työntekijällä on oikeus palkkaansa enintään 14 päivän ajalta, jos hän on estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun hänestä riippumattoman syyn vuoksi. Työnteon esteenä on oltava yllättävä ja poikkeuksellinen tapahtuma. Osapuolista riippumattomalla esteellä tarkoitetaan ylivoimaisia, ennalta-arvaamattomia tapahtumia. Työnteon tulee olla estynyt tai keskeytynyt kokonaan.

Työnantajan näkemyksen mukaan rajoitukset ovat olleet ennalta-arvaamattomia sekä poikkeuksellisia, ja siksi työnteko on estynyt kokonaan.

 

Miten asia on edennyt?

Jytyn näkemyksen mukaan palkanmaksun keskeytykselle ei ole ollut perusteita ja rajoitukset eivät ole tarkoittaneet sitä, että työnteko olisi kokonaan estynyt. Liitto riitautti asian käräjäoikeudessa mm. Oulun kaupungissa. Kantajina asiassa on ollut nuoriso-ohjaajia, harrasteohjaajia, kudonnan neuvojia, kirjastovirkailijoita ja koulunkäynninohjaajia.

Jytyn näkemyksen mukaan palkanmaksun keskeytykselle ei ole ollut perusteita ja rajoitukset eivät ole tarkoittaneet sitä, että työnteko olisi kokonaan estynyt.

Käräjäoikeus antoi 16.8.2022 tuomion, jonka mukaan työntekijöillä on oikeus saada palkkasaatavansa takautuvasti viivästyskorkoineen. Työnantaja valitti tuomiosta hovioikeuteen, joka antoi ratkaisun 7.5.2024. Myös hovioikeus katsoi, ettei työnteko ole estynyt työsopimuslain tarkoittamalla tavalla, vaan työnteko on keskeytynyt kaupungin omalla päätöksellä.

Artikkeli jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Poikkeuksellinen tapahtuma voi keskeyttää palkanmaksun

Palkanmaksun keskeytys on mahdollinen, kun työnteko on estynyt poikkeuksellisen tapahtuman takia, joka on ylivoimainen ja ennalta-arvaamaton. Palkkaa on tällöin oikeus saada enintään 14 päivältä.

Mitä seuraavaksi?

Työnantaja on hakenut valituslupaa, joten lopullinen lainvoimainen päätös saadaan, kun korkein oikeus on asian käsitellyt tai evännyt valitusluvan. Työsopimuslain mukaan palkkasaatava vanhentuu viiden vuoden kuluttua erääntymispäivästä, jollei vanhentumista ole sitä ennen katkaistu. Kevään 2020 osalta palkkasaatavat vanhenevat keväällä 2025.

Jytyssä on aloitettu vanhenemisten katkaiseminen niiden jäsenten osalta, joiden palkanmaksu on ollut keskeytyneenä ja jotka ovat liiton tiedossa, eikä työnantaja ole tätä vielä korjannut. Osa kuntatyönantajista on maksanut palkat takautuvasti jo käräjäoikeuden tuomion jälkeen, mutta osa on jäänyt odottamaan lainvoimaista tuomiota.


Harri Ikonen
Jytyn työmarkkinajuristi

Toimi näin

1) Jos työnantajasi on keskeyttänyt palkanmaksusi keväällä 2020 valtioneuvoston asettamien rajoitusten takia, on palkanmaksun takautuva vaatiminen ja riitauttaminen vielä mahdollista.

2) Tarkista luottamusmieheltäsi tai Jytyn aluetoimistosta työpaikkasi tilanne, esimerkiksi onko kuntatyönantajasi korjannut palkanmaksun keskeytyksiä.

3) Jos työnantajasi ei suostu maksamaan palkkaasi takautuvasti viivästyskorkoineen ennen lainvoimaista tuomiota tai katsoo, että palkanmaksun keskeytykselle on ollut perusteet, tulee ensin esittää yksilöity vaatimus, jotta vanheneminen saadaan katkaistua. Ole yhteydessä luottamusmieheen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.