Näkökulmat
04.02.2021

Korona-ajan opeilla kohti uutta

Uusi vuosi, vanhat kujeet. Korona pitää meitä sitkeästi otteessaan. Rokotusaikataulujen venyessä entinen arki tuntuu koko ajan lipsahtavan otteestamme kauemmas.

Uusi normaali on tuonut meidän jokaisen elämään muutoksia, mutta ne eivät ole keskenään samanlaisia. Osa työskentelee entiseen tapaan työpaikalla, mutta käsidesi, kasvomaskit ja altistumisen pelko ovat osa työpäivää. Toisten työ on jatkunut etänä. Työmatkojen poistuminen on tuonut lisää aikaa, työn tekeminen on tehostunut. Toisaalta etätyö on saattanut aiheuttaa työergonomian haasteita, yksinäisyyttä ja työn ja vapaa-ajan hämärtymistä. Joillekin korona on tarkoittanut lomautusta, palkanmaksun keskeytystä tai irtisanomista. Elämää leimaa epävarmuus.

Toivottavasti korona pian nitistetään ja pääsemme takaisin elämään, jossa kohtaamisia ei tarvitse vältellä. Toivon, että muistamme silloin asiat, joita olemme korona-aikana oppineet.

Yksi niistä on työyhteisön tärkeys. Korona on erottanut mutta sinnikkäästi työyhteisöt ovat keksineet tapoja, joilla se on myös yhdistänyt. Teamsissa on järjestetty niin pikkujouluja kuin etäkahvejakin. Työkaverit ja työpäivän ihmiskontaktit ovat iso osa hyvinvointiamme. Kun normaali arki alkaa, huomioidaan tämä. Ollaan helposti lähestyttäviä ja mukavia toisillemme. Se ei maksa mitään, mutta antaa paljon.

Pyritään jatkossakin kohti luottamusta ja uudenlaista työn tekemisen kulttuuria. Työntekijä ei tarvitse jatkuvaa valvontaa ollakseen tehokas.

Toinen muistettava asia on etätyö, jota voidaan tehdä monessa tehtävässä. Etätyö auttaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamisessa, ajanhallinnassa ja on ollessaan osittaista ja vapaaehtoista iso työhyvinvointia kasvattava tekijä. Pyritään jatkossakin kohti luottamusta ja uudenlaista työn tekemisen kulttuuria. Työntekijä ei tarvitse jatkuvaa valvontaa ollakseen tehokas.

Oli koronaa tai ei, elämä jatkuu. Jytylle valittiin marraskuussa uusi puheenjohtaja ja hallinto, ja tällä porukalla lähdemme nyt luotsaamaan Jytyä työelämän ja arjen muutosten läpi. Haluamme parhaan mahdollisen Jytyn – dynaamisen liiton, joka vaikuttaa, auttaa ja valvoo jytyläisten etuja.

Tiedossa on vaiherikas vuosi. Koulutamme uusia luottamusmiehiämme vaativan tehtävän saloihin. Jalkautamme strategiaamme ja aloitamme valmistautumisen seuraavaan neuvottelukierrokseen. Vireillä on lainsäädäntöuudistuksia ja mittaviakin jytyläisiä koskevia oikeusprosesseja. Kuntavaalien lopputulos vaikuttaa kuntien toimintaan ja sitä kautta myös jytyläisten työelämään.

Jytyn toiminnan ydin löytyy sloganistamme:

Sillä sinun työsi on tärkeä. Arvostamme jokaista jäsentämme. Teitä kaikkia tarvitaan.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.