Kolumnit
04.11.2021

Nuorille parempia työelämän valmiuksia

Syksyn aikana olemme saaneet seurata medioiden keskusteluista, kuinka nuorten karut kokemukset työelämästä eivät anna mairittelevaa kuvaa nykyajan työpaikoista ja työoloista. On tärkeää, että nuoret ja opiskelijat nostavat epäkohtia esille, jotta niihin pystytään puuttumaan ja nuorten hyväksikäyttöä työelämässä saadaan kitkettyä.

Ylen nuorille suunnatun kyselytutkimuksen (2021) mukaan nuoret ovat muita palkansaajia tyytyväisempiä työhönsä. Eräs suurimmista puutteista työpaikoilla on kuitenkin perehdytyksen puute. Nuoret ovat kokeneet esimerkiksi paniikinomaista kiirettä, kärsineet huonosta johtamisesta ja palkattomista ylitöistä. Lisäksi tulosten perusteella turvattomuuden tunne työvuorojen aikana on lisääntynyt.

Ensimmäisten työkokemusten tulee olla reiluja ja viestiä nuorille, ettei työelämä ole vain kiirettä ja kurjaa.

Ammattiliitto Jyty järjesti syksyn 2021 aikana kolmiosaisen Nuoret ja työnhaku -webinaarisarjan. Keskusteluissa kävi ilmi, että muun muassa hyvä perehdytys ja selkeä opastus työhön, arjen turvallisuusosaamisen vahvistaminen sekä hyvä johtajuus ovat asioita, joita nuoret toivovat työelämältä. Samat asiat ovat nousseet esille myös liittomme opiskelijoille suunnatuilla työelämäluennoilla.

Nuorten työntekijöiden tukeminen ja työelämävalmiuksista huolehtiminen auttavat työelämän kuormittavissa tilanteissa. Pidän tärkeänä, että nuorten työelämävalmiuksista huolehditaan – monille kyseessä saattaa olla ensimmäinen työpaikka, ja heidän työelämänsä on vasta aluillaan.

Ensimmäisten työkokemusten tulee olla reiluja ja viestiä nuorille, ettei työelämä ole vain kiirettä ja kurjaa. Heitä on pystyttävä tukemaan ennen kaikkea työelämän alkutaipapaleella, sillä näillä kokemuksilla on pitkäkestoisia vaikutuksia elämään.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.