Artikkeli on kirjoitettu ennen kuin kunta-alan sovintoratkaisuesitys kaatui 30.4.2020. Lue lisäksi Marja Lounasmaan kirjoitus Totuus kaatuneesta kunta-alan sopimusratkaisusta.
Kunnan neuvottelut olivat vielä tätä kirjoitettaessa lähes yhtä ”levällään” kuin neuvottelujen alkaessa, ja tämän vuoksi oltiin vapaaehtoisessa sovittelussa. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ilmoitti, että hän antaa esityksensä huhtikuun viimeisenä keskiviikkona ja vastaukset piti antaa seuraavana päivänä. Valtuusto oli siis valmiina kokoontumaan etänä.
Pääsopimus, jossa on määräykset mm. sopimusjärjestelmästä sopijaosapuolineen, on yksi hankalimmin ratkaistavista kysymyksistä. Keskustelut palkankorotusten suuruudesta, poikkeusololisästä, sopimuskauden pituudesta, kiky-tuntien poistumisesta ja monesta muusta ns. tekstikysymyksestä ovat pyörineet paikallaan jo pitkään. Näitä neuvotteluja eivät ole tahdittaneet perinteiset askelmerkit, vaan junnaus ja somettaminen!
Jotain on kuitenkin kunnan neuvotteluissa saatu sovituksi, sillä maaliskuussa sovittiin paikallisten sopimusten jatkumisesta, josta tehtiin yhteinen pöytäkirja. Myös 2019 tammikuussa maksetun kertaerän maksamisen laajentamisesta perhevapailla oleville eräissä tilanteissa tehtiin sopimus. Nämä asiakirjat löytyvät Jytyn nettisivuilta.
Keskustelut palkankorotusten suuruudesta, poikkeusololisästä, sopimuskauden pituudesta, kiky-tuntien poistumisesta ja monesta muusta ns. tekstikysymyksestä ovat pyörineet paikallaan jo pitkään.
Korona ja siihen liittyvät toimenpiteet ovat vaikuttaneet jytyläisten työhön eri tavoin. Esimerkiksi museoissa ja kirjastoissa työskenteleviä on lomautettu tai palkanmaksu on keskeytetty 14 päivän kuluttua työsopimuslain 2 luvun 12 §:n perusteella ennen kuin on selvitetty, onko muuta työtä tarjolla. Myös koulunkäynninohjaajia on lomautettu, vaikka erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden avun tarve ei ole hävinnyt etäopetuksen myötä mihinkään.
Terveydenhuollon sihteerit ja osastonsihteerit ovat olleet pääsääntöisesti työpaikoillaan, koska etätyö ei ole ollut järjestelmien ja potilassalaisuuden vuoksi mahdollista. Nuorisotyössä toimivat tekevät yhä etsivää nuorisotyötä eli ovat ns. kenttätyössä. Lipuntarkastajat tekevät työtään matkustajien keskellä, ja maatalouslomittajat kiertävät tiloilla.
Monelle palkansaajalle palkanmaksun loppuminen on koronatartunnan ohella vakava huolenaihe. Jytyn edunvalvontaosastolle on tullut paljon yhteydenottoja lomautuksista ja palkanmaksun keskeytyksistä, ja näitä tapauksia selvitetään ja osa tapauksista tullaan riitauttamaan. Jokaista meistä poikkeustilanne koskettaa. Kriisitilanteissa valitettavasti lisääntyy se ilmiö, että omaa/omien asemaa pyritään parantamaan muita tahoja väheksymällä, mikä ei kuitenkaan edistä kenenkään etua!
Tämän hetken tilanteen lisäksi on osattava ennakoida tulevaa, kuten esimerkiksi sitä, mitä kirjastojen aukaiseminen merkitsee kirjastossa työskenteleville. Kun kirjaston ovet avataan, kirjasto tulee olemaan täynnä ihmisiä, jotka tarvitsevat paljon ohjausta esimerkiksi tietokoneiden käytön ja aineiston löytämisen kanssa. Pleksien asentaminen ja asiakkaiden määrän kohtuullisena pitäminen pitäisi ainakin olla varmistettu. Työsuojeluvaltuutettu on näissä ennakolta huomioitavien toimenpiteiden suunnittelussa tärkeässä asemassa.
Asioiden ennakointi on tilanteessa välttämätöntä. Eteenpäin mennään kaikista esteistä välittämättä!
Marja Lounasmaa
Edunvalvontajohtaja