Hyvinvointi
06.05.2021

Lupa voida hyvin – myös poikkeusaikana

Hyvinvointi on henkilökohtainen asia, johon saa odottaa tukea myös muilta. Itsekin voit siihen monin tavoin vaikuttaa, vaikka hyväksymällä oman rajallisuutesi.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Scandinavian StockPhoto

1. Kysy peililtä: Voidako hyvin vai eikö voida?

1. Kysy peililtä: Voidako hyvin vai eikö voida? Siinä pulma, johon poikkeusaika tarjoaa harvinaisen tilaisuuden tutkailla sisintään. Olisiko nyt käännekohdan paikka? Aika vaihtaa asennetta? Mitä itse voin tehdä? Syyttää peiliä? Tuskin!

 

2. Lataa itseesi toiveikas myönteisyyden äppi. Mieti, mitä hyvää elämässäsi on jo nyt?

2. Lataa itseesi toiveikas myönteisyyden äppi. Mieti, mitä hyvää elämässäsi on jo nyt? Missä kenties kehittämisen varaa? Ole lempeä, puhuttele itseäsi kepeän leikkisästi. Kovin montaa asiaa ei voi – eikä tarvitse – muuttaa, ainakaan kerralla.

 

3. Ole aktiivinen.

3. Ole aktiivinen. Jos jäät odottamaan satuprinssiä tai -prinsessaa ongelmiesi ratkaisijaksi, päädyt ennen pitkää passiivisuuden ansaan. Siitä voi seurata jopa sairautta. Älä turhaan etsi syyllisiä. Ole avoin. Jaa kivuliaitakin kokemuksiasi. Siten helpotat paitsi omaa, myös toisten oloa. Ja kehität itsetuntemustasi.

 

4. Keksi kaikkea kivaa.

4. Keksi kaikkea kivaa. Määrää itsellesi lempipaikkaresepti, jota noudattamalla lenkkeilet huikeisiin kohteisiin. Kuntosi kohenee. Jos vielä otat tavaksi tervehtiä vastaantulijoita, saat ja jaat roppakaupalla hyvää mieltä. Ehkä myös kohottavia keskusteluja, turvaetäisyydellä raittiissa ilmassa.

 

5. Saat toivoa työyhteisöltä yhä tukea myös hyvinvointiisi.

5. Kypsyit jo etätyöhön? Kaipaat kadonnutta yhteyden tunnetta? Saat silti toivoa työyhteisöltä yhä tukea myös hyvinvointiisi. Etenkin esihenkilön kuuluu välittää kaikista, joskus myös soitella ja kysellä kuulumisia. Tai lietsoa työporukkaa jakamaan tähti- ja turhautumishetkiään. Muista silloin oma osasi porukassa.

 

6. Mieti, miten aiemmat sukupolvet selvisivät.

6. Mieti, miten aiemmat sukupolvet selvisivät. Sodista, nälästä, lamasta, vitsauksista. Mitä heiltä voisi oppia? Jospa soittaisit vanhalle sukulaiselle, joka yksin kotona tai laitoksessa toivoo, että joku joskus muistaisi. Kysy hänen selviytymiskeinojaan. Pohdi, mitä itse kertoisit jälkipolville korona-ajastasi.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana työhyvinvoinnin dosenttia Marja-Liisa Mankaa. Hän piti maaliskuussa Jytyn webinaarissa luennon oman hyvinvoinnin edistämisestä poikkeusaikana.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.