Hyvinvointi
14.11.2019

Elämme tautisia aikoja

Aikuinen saattaa sairastaa vuodessa kolme flunssaa, alle kaksivuotias jopa seitsemän. Sairastumisesta ei pitäisi syyllistyä eikä syyllistää. Useimmiten kyse on vain tuurista; flunssa tulee, kun on tullakseen. Muutama ennaltaehkäisykeino toki kannattaa kokeilla. Ja ennen kaikkea kuunnella itseään.

Teksti: hannele niemi
 

1. Flunssa ei tartu yhtä helposti ilmasta, vaan lähinnä kosketuksesta. Käsipesu kannattaa aina, etenkin syksyn ja kevään tautisesonkeina. Kättelyäkin on hyvä karsia. Ja muistaa, että bussinoveen tartuttuaan ei heti pyyhkäise samalla kädellä omaa nenäänsä.

2. Sinkin tai C-vitamiinin tehoa ei ole vakuuttavasti todistettu, mutta terveysalan ammattilaiset luottavat influenssarokotteen voimaan. Terveet elintavat ja hyvä kunto auttanevat ainakin toipumisessa, samoin oman voinnin kuuntelu. Joskus voi höllätä tahtia, vaikkei olisi kipeäkään.

3. Tartuntatilaisuuksia on nyt kaikkialla. Töistä ei tarvitse flunssaisena jäädä pois siksi, ettei tartuttaisi toisia – toki työpaikasta riippuen. Lievä lämpöily ei ole este, yli 38 celsiuksen kuume on. Yskiessä ja aivastaessa on kohteliasta huomioida ympäristö. Pärski hihaan, älä kämmeneen tai toista päin.

4. Jos flunssa iskee, rakentava itsesääli on sallittua. Kuulostele oloasi, mieti työsi laatua. Fyysisesti raskas ulkotyö asettaa eri vaatimukset kuin siisti sisätyö. Sairauslomakäytännöt vaihtelevat työpaikoittain. Etä- ja kevennetty työ tarjoavat joustomahdollisuuksia.

5. Normaali flunssa kestää viikosta kahteen, yskä jopa pidempään. Pitkittynyt yskä vaatii lääkärissäkäyntiä, etenkin jos siihen liittyy hengenahdistus, rintakipu tai kuume. Antibioottikuuri on virustaudin hoidossa turha, vaikka poskiontelo- tai hengitystieoireet sitä tuntuisivat vaativan.

6. Huonolla tuurilla antibiootista saa hiivataudin tai ripulin. Yskänlääkkeistäkin on usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Höyryhengitystä lääkärit eivät enää suosittele siitä aiheutuneiden palovammojen takia. Lämpö ja läheisyys voivat olla tehokkaampia.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Terveystalon yleislääkäriä Emilia Lagusta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.