Suomen kirjastoseuran toiminnanjohtaja Rauha Maarno kertoo, että käytännöt voivat vaihdella voimakkaasti isoilla ja pienillä paikkakunnilla.
– Sallassa pantiin pystyyn kirjakassipalvelu. Kirjaston henkilökunta pakkaa asiakkaiden toivoma
t kirjat kasseihin ja noudosta sovitaan asiakkaan kanssa. Isoissa kaupungeissa mietitään nyt ennen kaikkea, miten asiakkaita voidaan palvella verkossa ja mihin henkilöstön työaikaa suunnataan. Esimerkiksi Turun kaupunginkirjasto avasi instaliven, jossa kirjastonhoitaja vastaa asiakkaiden kysymyksiin ja vinkkaa kirjoja arkiaamuisin.
Suomen kirjastoseura kannustaa kaikkia suomalaisia tutustumaan kirjastojen e-palveluihin.
– Viime vuosina kirjastot ovat satsanneet e-palveluihin. E-kirjojen ja e-lehtien lukeminen on voimakkaassa nousussa. Osassa kirjastoja on tarjolla myös elokuvia, kielikursseja ja soitto-oppaita verkossa.
Maarnon mukaan kirjastojen sähköisiä palveluja pitää edelleen kehittää. Suomen kirjastoseuran tavoitteena on saada koko maan kattava kuntien yhteinen e-kirjasto.
Torstaina 19.3. vietetään paitsi kirjaston päivää niin juhlitaan myös Minna Canthin ja tasa-arvon päivää.
Kirjaston päivänä kirjastot pyytävät asiakkaita kertomaan somessa, miten he käyttävät kirjastoa. Kirjaston päivän kampanjan sometunnisteet ovat #kirjastonpäivä ja #biblioteketsdag .
Kirjaston päivän kampanjasta vastaa Suomen kirjastoseura.