Työsuhde
29.05.2024

Usein kysyttyä:

Saako raskaus vaikuttaa työsopimukseen?

Lupailtu vakinaistaminen tai pidempi määräaikaisuus eivät toteutuneet, kun Jytyn jäsen ilmoitti esihenkilölle raskaudesta. Kyseessä on syrjintä.

Teksti: Anne Sarvi Kuvat: Jyty

Jytyn jäsen oli ilmoittanut esihenkilölle raskaudesta ja tulevasta perhevapaasta. Hänelle oli lupailtu vakinaistamista tai pidempää määräaikaista työsopimusta, mutta työsopimus kirjoitettiinkin vain perhevapaan alkuun asti.

Kysymyksessä on syrjintä, jota valitettavasti tapahtuu edelleen. Raskaus ja perhevapaasta ilmoittaminen eivät saa vaikuttaa työsopimuksen kestoon. Mikäli työn tarve jatkuu pidemmälle, ei työnantaja voi kirjoittaa työsopimusta vain perhevapaan alkuun asti. Yleensä työehtosopimuksissa on määräykset perhevapaan palkallisuudesta. Työnantaja voikin pyrkiä välttymään palkallisen osuuden maksamiselta tekemällä työsopimuksen vain perhevapaan alkuun asti. 

Raskaus ja perhevapaasta ilmoittaminen eivät saa vaikuttaa työsopimuksen kestoon.

Tällaisissa tilanteissa kannattaa heti kääntyä työpaikan luottamusmiehen puoleen. Mikäli asiaa ei saada työpaikalla ratkaistua, ota yhteyttä Jytyn työsuhde­neuvontaan. Monesti vaadimme palkan siltä osin kuin perhevapaa olisi ollut työehtosopimuksen mukaan palkallinen. Näissä tilanteissa on monesti myös ajettu vakinaistamisvaadetta ja vakinaistamisvaatimukset ovat menestyneet, vaikka perhevapaa olisi jo ehtinyt alkaa.


Anne Sarvi
Jytyn työmarkkinajuristi

Laki kieltää raskaus- ja perhevapaa­syrjinnän

Raskaus- ja perhevapaasyrjintä on kielletty tasa-arvolaissa.

Hyvin tyypillisiä raskaus- ja perhevapaasyrjintätilanteita on, että saatuaan tiedon perhevapaasta työnantaja ei enää tee uutta työsopimusta (vaikka tarve olisi), määräaikainen työsopimus kirjoitetaan lyhyemmäksi ajaksi kuin mitä todellinen tarve olisi tai vakinaistamisaikeista luovutaan.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.