Jytyyn tulee paljon kysymyksiä määräaikaisten työsopimusten päättymisestä ja sitovuudesta. Määräaikaisessa työsopimuksessa työsuhteen päättymispäivä on tiedossa työsuhteen alusta asti. Mikäli tarkkaa päättymispäivää ei tiedetä, on työnantajan ilmoitettava sopimuksen arvioitu päättymisaika. Kysymykset aiheesta koskevat esimerkiksi tilannetta, jossa työnantaja yllättäen ehdottaa määräaikaisen työsopimuksen päättämistä aikaisemmin kuin työsopimukseen on kirjattu, tai kun työntekijä saa toisen työtarjouksen ja harkitsee työpaikan vaihtoa. Tällöin kysymyksenä on määräaikaisen työsopimuksen sitovuus puolin ja toisin.
Määräaikainen työsopimus sitoo kumpaakin osapuolta lähtökohtaisesti koko sopimuskauden ajan. Määräaikaista työsopimusta ei siten kosketa kaikki samat päättämisperusteet kuin toistaiseksi voimassaolevaa työsuhdetta. Suurin eroavaisuus on työsuhteen irtisanomisessa. Määräaikaista työsopimusta ei pelkästään lain nojalla voi kumpikaan osapuoli irtisanoa, vaan tällaisesta mahdollisuudesta tulee sopia erikseen esimerkiksi työsopimuksessa tai muuten työsuhteen aikana. Vain muutamassa poikkeuksellisessa tilanteessa, kuten työnantajan konkurssissa, on olemassa lakisääteinen irtisanomisoikeus määräaikaiseen työsuhteeseen.
Työntekijällä voi olla joskus tarve irtaantua työsopimuksesta ennen määräajan päättymistä. Tällainen syy voi olla esimerkiksi työllistyminen muualle toistaiseksi voimassaolevaan työsuhteeseen. Se, että määräaikaista sopimusta ei lähtökohtaisesti voida irtisanoa, herättää kysymyksen, että kannattaisiko se sopia irtisanottavaksi. Tämä on tapauskohtaista, ja jokaisen kannattaa tehdä harkinta omalla kohdallaan aina silloin, kun on solmimassa määräaikaista työsopimusta. Tässä tilanteessa tulee kuitenkin muistaa, että sovittaessa asiasta, myös työnantajalle tulee lähtökohtaisesti oikeus irtisanoa työsopimus. Tämä ei aina ole työntekijän etu.
Vaikka määräaikaista työsopimusta ei voida irtisanoa, on hyvä huomata, että muut työsopimuksen päättämisperusteet voivat tulla kyseeseen. Tällaisia ovat esimerkiksi koeaikapurku ja työsopimuksen purku erittäin painavasta syystä. Työsopimus voidaan päättää myös sopimalla, jolloin irtisanomisenvaraisuudesta ei tarvitse olla mainintaa työsopimuksessa. Tämä kuitenkin edellyttää kummankin osapuolen suostumista työsuhteen ennenaikaiseen päättämiseen.
Inka Lehtinen
työmarkkinalakimies, Jyty