Työsuhde
18.06.2020

Jytyn jäsenkyselyt

Koronan vaikutukset: Huolia, mutta myös uusia oivalluksia

Koronakevät toi muutoksia kaikille ammattialoille. Jytyläiset ovat kokeneet muun muassa palkanmaksun keskeytyksiä ja lomautuksia, mutta myös uudenlaisten työtapojen oppimista.

Teksti: SANNA PYYSALO Kuvat: Jyty

Jyty toteutti kevään aikana jäsenkyselyjä koronaviruksen vaikutuksesta työhön kasvatuksen ja koulutuksen ammattialalla, sosiaali- ja terveysalalla sekä kirjastoalalla. Vastausmäärät eivät ole tilastollisesti kattavia, mutta tulokset antavat osviittaa siitä, miten koronakevät vaikutti eri ammattialojen työhön.

 

Palkanmaksu keskeytetty

Sosiaali- ja terveysala 0 %

Kasvatus ja koulutus 9 %

Kirjasto 32 %

 

Lomautettu

Sosiaali- ja terveysala 1 %

Kasvatus ja koulutus 23 %

Kirjasto 25 %

 

Työt jatkuneet normaalisti

Kasvatus ja koulutus 40 %

Kirjasto 52 %

Sosiaali- ja terveysala 66 %

 

Millaisia oivalluksia tai tuntemuksia poikkeusaika herätti?

Kasvatus ja koulutus

Toivottavasti jatkossa ei nähdä ensimmäisenä säästöjä tällaisessa tilanteessa, vaan se, miten tärkeää työtä myös koulunkäynninohjaajat tekevät pienellä palkallaan.

Etätyössä olen oppinut paljon uusia tietoteknisiä taitoja, kuten Classroomiin käyttöä. Olen voinut myös huomioida paremmin yksilöt ja heidän tyylinsä opiskella.

 

Kirjasto

Kirjastoihminen on elastinen ja taipuu moneen! Sulkuaikana on saanut keskittyä uuden tekemiseen ja uudella tavalla ajattelemiseen.

Poikkeusaika ei ole estänyt meitä välittämästä kulttuuria, tietoa, tarinoita ja elämyksiä. Olemme löytäneet siihen toisenlaisia, tai uusia, keinoja ja tapoja. Tarinat näistäkin vaikeista ajoista jäävät elämään.

 

Sosiaali- ja terveysala

Korona-aikana on ollut psyykkisesti kuormittavaa – esim Teams- tai puhelinneuvottelut eivät mielestäni sovi sosiaalityöhön.

On tämä kyllä korostanut niin työssä kuin henkilökohtaisestikin läheisten ihmisten ja tavallisen, rajoittamattoman arkielämän merkitystä.

* Vastaukset ovat otteita Jytyn jäsenkyselyistä.

● Jyty toteutti myös koko jäsenistölle kyselyn koronaviruksen vaikutuksista työhön. Kyselyn tuloksista kerrottiin Jyty-lehdessä 3/2020.

● Lisäksi Jytyn verkkolehdessä on julkaistu artikkeli jytyläisten tekemästä etätyöstä koronaviruksen aikana.

● Lehden mennessä painoon oli käynnissä Jytyn kysely nuoriso- ja järjestötyön alalla.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.