Työsuhde
16.12.2021

Jäsenet toivovat neuvonta-alalle selkeää yleiskorotusta

Neuvonta-alan runkosopimus irtisanottiin marraskuun lopussa päättymään tammikuun lopussa, ja sopimusneuvottelujen ensimmäiset tapaamiset olivat marraskuussa. Vääntö sopimuksesta alkaa toden teolla loppiaisen jälkeen tammikuussa. Kestotavoitteena on työ- ja matka-aikojen selkeytys, loma-ajan laskennan modernisointi ja muutokset palkkausjärjestelmään.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Jaakko Takalainen
NEUVOn puheenjohtaja Tero Ylikylä toivoo neuvonta-alan työehtosopimusten modernisointia, jotta alan veto- ja pitovoima säilyisivät.

Neuvonta-alan Toimihenkilöiden NEUVOn puheenjohtaja Tero Ylikylä arvioi yleisen neuvotteluilmapiirin Suomessa:

– Yleinen linja, jos sellainen syntyy, vaikuttaa kaikkien alojen palkankorotuksiin. Mutta meillä on omia kestotavoitteita, joiden eteenpäin saaminen olisi koko alan – myös työnantajan – etu, Ylikylä toteaa.

Kestoaiheina Neuvo/Jyty tuo neuvottelupöytään työ- ja matka-ajan määrittelyn selkeyttämisen ja vuosiloman laskemisen 5-päiväisen työviikon mukaan eikä entisen 6-päiväisen.

– Loma-ajan laskemisen modernisointi säästäisi työnantajalta aikaa, vaivaa ja rahaa. Kunta-alalla esimerkiksi lomat on laskettu 5 työpäivän mukaan jo vuosia, eikä kellään ole ollut valittamista, sanoo Ylikylä.

 

Uusilla lyhyet työurat

Myös koko palkkausjärjestelmä kaipaisi modernisointia. Kun neuvonta-alan alimmat taulukkopalkat alkavat ykkösellä, kokeneiden toimihenkilöiden kakkosella eikä kenenkään taulukkopalkka kolmosella, ero käytännön palkkoihin on kasvanut suureksi.

– Vaikka henkilökohtainen palkanosuus voi olla jopa 50 prosenttia, ei se riitä tekemään alasta houkuttelevaa.

– Nyt työnantaja joutuu maksamaan koulusta tuleville selvästi yli taulukkopalkan. Kuitenkin todellinen palkka jää niin pieneksi, että moni tulija vaihtaa toiselle työnantajalle kolmen vuoden jälkeen, Ylikylä kuvailee.

Asiantuntijatyöstä pitää maksaa enemmän, jotta alan houkuttelevuus pysyy, eivätkä taulukkopalkat saa olla liian kaukana maksettavista palkoista.

Hänen mukaansa juuri työn oppineet ja hyvään vauhtiin päässeet tulijat vievät työnantajan maksaman osaamisen mennessään joko kilpailijalle tai perustavat oman toiminimen.

– Asiantuntijatyöstä pitää maksaa enemmän, jotta alan houkuttelevuus pysyy, eivätkä taulukkopalkat saa olla liian kaukana maksettavista palkoista, sanoo Ylikylä yli 30 vuoden neuvonta-alan työkokemuksella.

Neuvonta-alan runkosopimuksen lisäksi pöydällä on kaksi talokohtaista (Faba-osuuskunta ja Viking Genetics Oy) sopimusta.

 

”Selkeä puhdas yleiskorotus”

Jytyn puolelta TES-neuvotteluissa on työmarkkina-asiamies Veli Vähämäki. Jytyn lisäksi pöydän samalla puolella on kolme muuta ammattiliittoa (Agronomiliitto, JHL ja Ammattiliitto Pro). Miten neuvottelujen askelkuviot on sovittu?

Jäsenistö haluaa puhtaan selkeän yleiskorotuksen paikallisen sopimisen sijaan.

– Tapasimme työnantajien Paltan kanssa ensimmäisen kerran marraskuun puolivälin jälkeen. Joulukuussa neuvottelemme jo kunnolla.

– Kestotavoitteiden lisäksi jäsenille tehdyssä sopimustavoitekyselyssä nousi selvästi esille yleiskorotusten tarve. Jäsenistö haluaa siis puhtaan selkeän yleiskorotuksen paikallisen sopimisen sijaan, Vähämäki sanoo.

Hänen mukaansa neuvotteluissa ei tule mikään kiire tai paniikki päälle, sillä vanhan sopimuksen säädöksiä noudatetaan siihen asti, kunnes sopu syntyy tai jompikumpi neuvottelun osapuoli toteaa neuvottelut päättyneeksi. Tämä perustuu työehtosopimuksen jälkivaikutukseen.

Neuvontaa pelloille, vesiin ja käsitöihin

Neuvonta-alan Toimihenkilöt – NEUVO (perustettu 1995) on Jytyn valtakunnallinen yhdistys, jonka työssä käyviä jäseniä on noin 450.

NEUVOlaiset työskentelevät neuvonta-alan neuvonta- ja toimistotehtävissä. Työpaikkoina ovat mm. ProAgrian maaseutukeskukset, käsi- ja taideteollisuusyhdistykset, Faba-osuuskunta sekä kalatalouden neuvontajärjestöt. Myös Marttayhdistysten toimihenkilöt kuuluvat NEUVOon.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.