Työsuhde
15.02.2023

6 tapaa:

Hyvä perehdytys on yksilön ja yhteisön etu

Perehdytys on parhaimmillaan tasaveroista vuorovaikutusta.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Pixabay

1. Perehdytys tutustuttaa työntekijän omien tehtäviensä ohella työyhteisön käytäntöihin, työvälineisiin ja -turvallisuuteen.

1. Perehdytys tutustuttaa työntekijän omien tehtäviensä ohella työyhteisön käytäntöihin, työvälineisiin ja -turvallisuuteen. Työntekijä saa kuulla, mitä häneltä odotetaan ja mistä löytyy lisätietoa. Tämä luo turvallisuuden tunnetta, oli sitten kyse kesätyöstä jätskikioskilla tai vakinaisesta, koulutusta vaativasta koneenkäytöstä.

2. Työyhteisössä perehdytys on jatkuvaa prosessia.

2. Työyhteisössä perehdytys on jatkuvaa prosessia. Tulokas tarvitsee tietoa talon tavoista, konkari kaipaa kohdennusta muutostulvassa. Nuorille työntekijöille avataan työelämän pelisääntöjä, kellokorteista poissaoloehtoihin. Kokeneen kanssa keskustellaan ja jaetaan puolin toisin palautetta.

3. Perehdyttäjä voi olla esimerkiksi henkilöstöhallinnon päällikkö tai vastaava HR-henkilö.

3. Perehdyttäjä voi olla esimerkiksi henkilöstöhallinnon päällikkö tai vastaava HR-henkilö. Kokenut kollega on usein paras käytäntöjen päivittäjä, ylin johto taas firman visioiden valaisija. Jo työhaastattelu on tilaisuus tutustua potentiaaliseen perehdytettävään: yksi omaksuu asiat parhaiten kirjallisena, toinen kasvokkain kuunnellen.

4. Hyvä perehdytys saa osapuolet toivomaan yhdessä onnistumista.

4. Hyvä perehdytys saa osapuolet toivomaan yhdessä onnistumista. Oivaltamaan, että perehdytys on niin yksilön kuin lopulta koko yhteisön etu. On tärkeää luoda perehdytystilanteeseen hyvä ilmapiiri – sellainen, jossa uskaltaa olla aktiivinen ja kysyä ja jossa tulee aidosti kuulluksi. Joskus muutosvastarintakin voi tuoda työyhteisöön timantteja.

5. On myös tilanteita ja aloja, joilla ylhäältä alas sanelu on välillä ainoa vaihtoehto.

5. On myös tilanteita ja aloja, joilla ylhäältä alas sanelu on välillä ainoa vaihtoehto. Korona toi työpaikoille monenlaisia ohjeistuksia, suojavarusteista kontakteihin. Osa herätti vahvaa vastustusta, mutta saattoi myös luoda tarpeellista ja ilmapiiriä puhdistavaa keskustelua.

6. Koeajankin voi katsoa perehdytykseksi.

6. Koeajankin voi katsoa perehdytykseksi. Käytäntö jakaa mielipiteitä, mutta on parhaimmillaan sekä työnantajan että työntekijän etu. Kumpikin voi halutessaan puhaltaa pelin poikki. Vakituisessa työsuhteessa koeaika on enimmillään puoli vuotta, määräaikaisessa korkeintaan puolet määräaikaisuuden kestosta.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana tarkastaja Jan Glantzia Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta. Lisää aiheesta: tyosuojelu.fi

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.