Työsuhde
05.11.2020

Eksote maksaa palkkoja takautuvasti 27 miljoonaa euroa

Oikeuskäytännön mukaan liikkeenluovutustilanteessa palkat tulee yhteensovittaa kohtuullisessa ajassa. Tämä ei Eksotessa toteutunut, ja Eksotessa maksettiin vuosia samoissa tehtävissä eri suuruista palkkaa.

Teksti: Heikki Wilén Kuvat: Scandinavian Stock Photo, Jyty

Jyty ja muut ammattiliitot neuvottelivat yhdessä KT Kuntatyönantajien kanssa sovintoratkaisun, jossa korjataan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveys- piiri Eksotessa töissä olevien työntekijöiden palkkaeroja.

Ongelma on peräisin Eksoten perustamisesta, jolloin työntekijät siirtyivät liikkeenluovutuksella Eksoten palvelukseen. Työntekijöitä siirtyi eri kunnista Eksoten palvelukseen eri suuruisilla palkoilla, ja näitä palkkaeroja ei korjattu.

Lain ja KVTES:n mukaan samasta työstä tulee maksaa samaa palkkaa. Oikeuskäytännön mukaan liikkeenluovutustilanteessa palkat tulee yhteensovittaa kohtuullisessa ajassa. Tämä ei Eksotessa toteutunut, ja Eksotessa maksettiin vuosia samoissa tehtävissä eri suuruista palkkaa.

Saatavia maksetaan takautuvasti tammikuusta 2016 lukien niille työntekijöille, joiden palkka on ollut väärin.

Liitot puuttuivat tähän palkkausepäkohtaan ja pyysivät neuvottelua asiasta KT Kuntatyönantajien kanssa. Yli puoli vuotta kestäneiden neuvotteluiden jälkeen liitot ja KT pääsivät kesäkuussa 2020 yhteisymmärrykseen sopimuksen sisällöstä, ja Eksote hyväksyi tämän sovintoehdotuksen syyskuussa 2020.

Sovintoratkaisun mukaan saatavia maksetaan takautuvasti tammikuusta 2016 lukien niille työntekijöille, joiden palkka on ollut väärin. Palkat korjataan niin, että työntekijöiden palkat ovat oikein 1.9.2020 lukien.

Jytyn jäsenten osalta korvausmäärät vaihtelevat suuresti. Suurimmat takautuvat korvaukset ovat noin 11 000 euroa. Iso kiitos kuuluu Eksoten Jytyn pääluottamusmiehelle Satu Harjulle, joka on toimittanut tarvittavia tietoja sekä neuvoo paikallisesti sopimukseen liittyen.


Heikki Wilén
työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.