Työelämä
10.03.2020

Korona ei ainoa virus, joka ravistellut markkinoita

Työllisyysrahasto on tutkinut, miten korona sekä edelliset maailmanlaajuiset virukset ovat vaikuttaneet sijoitusmarkkinoihin. 2000-luvulla sijoitusmarkkinoita ravistelivat mm. Zikavirus sekä SARS-epidemia.

Teksti: Työllisyysrahasto ja Kari Hietamäki Kuvat: Työllisyysrahasto
Koronaviruksen aikana myös Vix-indeksi on noin nelinkertaistunut helmikuun puolivälin tilanteesta. VIX-indeksi mittaa volatiliteettiä ja on yleisesti seurattu tunnelmamittari osakemarkkinoiden peloista.
Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki.

Työllisyysrahaston toimitusjohtaja Janne Metsämäki korostaa, että rahasto huolehtii toiminnan jatkuvuudesta poikkeustilanteissakin.

– Olemme varautuneet turvaamaan perustoimintomme myös koronavirustilanteessa.  Pyrimme siihen, että sijoituksemme ovat tarvittaessa nopeasti käytettävissä, jos työttömyysmenot kasvavat.

Ensisijaisesti Työllisyysrahasto turvaa Metsämäen mukaan lakisääteiset perustehtävät, joita ovat työttömyysvakuutusmaksujen kerääminen, työttömyysturvan rahoittaminen ja aikuiskoulutusetuuksien rahoittaminen.

-Varmistamme, että meillä on koko ajan hyvä maksuvalmius, jotta etuuksien rahoitus työttömyyskassoille, Kelalle, Eläketurvakeskukselle ja aikuiskoulutusetuuksien saajille voidaan toteuttaa normaalisti. Suhtaudumme tilanteeseen vakavasti, mutta rauhallisesti.

Markkinapudotus voimakasta

Koronaviruksen aikana markkinapudotusta on tullut kuukaudessa jo noin 18 % S&P 500 -indeksissä. Markkinalasku on ollut erityisen voimakasta helmi-maaliskuun vaihteessa sekä maaliskuun alkupuoliskolla.

Koronaviruksen aikana myös Vix-indeksi on noin nelinkertaistunut helmikuun puolivälin tilanteesta. Indeksin nousu on huomattavasti suurempaa kuin Zika- ja SARS-virusten aikana. Vix-indeksi on yleisesti seurattu tunnelmamittari osakemarkkinoiden peloista.

Zikaviruksen aikana markkinalasku kesti noin kolme kuukautta ja pudotusta oli yhteensä 13 % vuodenvaihteessa 2015 – 2016. SARS-epidemian aikana pörssilasku kesti noin kaksi kuukautta ja sen aikana sijoitusmarkkinat putosivat noin 14 % vuonna 2003.

Työllisyysrahaston lähtökohtana on sijoittaa varoja tuottavasti ja turvaavasti. Lisäksi otamme huomioon vastuullisuusperiaatteet.

– Meidän sijoitusstrategiamme on ollut vähäriskinen 20 vuoden ajan, vahvistaa Työllisyysrahaston talous- ja rahoitusjohtaja Tapio Oksanen.

 

 

 

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.