Työelämä
21.02.2020

Eläköityminen kuntien palkkalistoilta kiihtyy

Uusimpien ennusteiden mukaan lähes joka kolmas kuntatyöntekijä eli yli 170 000 henkilöä jää eläkkeelle seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Teksti: Keva ja Kari Hietamäki
Eläköityminen kuntasektorin eri ammateissa vuosina 2020-2024 ennusteen mukaan. Lisätietoa keva.fi

Alueelliset erot kuntatyöntekijöiden tulevien vuosien eläköitymisessä näkyvät selvästi maakunta- ja kuntakohtaisissa tilastoissa. Eläköityminen on lähivuosina pienintä Ahvenanmaalla sekä Uudellamaalla ja suurinta Lapissa, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Maakunta- ja kuntakohtaiset tilastot ennustavat kehitystä seuraavan viiden vuoden aikana. Eläköitymisessä on kuntakoon mukaan eroja siten, että mitä pienempi kunta sitä suurempi osuus vakuutetuista on arvion mukaan jäämässä tulevina vuosina vanhuuseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläkearviot eivät juuri vaihtele kuntakoon mukaan.

Kevan toimitusjohtajan Timo Kietäväisen mukaan eläköitymiset uhkaavat heikentää kuntien palvelutuotantokykyä koko maassa, erityisesti väestöään menettävillä alueilla.

Panostusta koulutukseen

– Väestön keskittyminen ja ikääntyminen, syntyvyyden lasku ja huoli työvoiman riittävyydestä sekä heikkenevä kuntien taloustilanne kiihdyttävät tätä kehitystä. Tämän estämiseksi tarvitaan työperäistä maahanmuuttoa, osatyökykyisten työhön osallistumisen lisäämistä ja työkyvyttömyyksien ehkäisyä. Tarvitaan myös koulutuksen – erityisesti aikuiskoulutuksen – uudistusta ja eläkkeellä olevien työhön osallistumiseen kannustamista sekä kuntatalouksien tervehdyttämistä, Kietäväinen listaa.

Täysien työkyvyttömyyseläkkeiden alkavuuden arvioidaan olevan kaikkein suurinta maatalouslomittajilla, kehitysvammaisten hoitajilla ja henkilökohtaisilla avustajilla. Osatyökyvyttömyyseläkkeitä arvioidaan olevan suhteellisesti eniten välinehuoltajilla, sosiaalialan hoitajilla ja kätilöillä. Pienimpien työkyvyttömyyseläkealkavuuksien ammattiryhmiä taas ovat peruskoulun ja lukion opettajat sekä luokanopettajat, johtaja-ammatit ja palomiehet.

Esimerkiksi vuonna 2019 eri hoitajanimikkeillä toimivista jäi vanhuuseläkkeelle 2 100 ja työkyvyttömyyseläkkeelle 1 600 henkeä.

– Seuraavan 10 vuoden aikana vanhuuseläkkeelle arvioidaan hoitoalalta jäävän 29 000 ja työkyvyttömyyseläkkeille 14 000 henkilöä. Pelkästään lähihoitajia ennustetaan jäävän vanhuus- tai työkyvyttömyyseläkkeelle vastaavana aikana yli 18 000 henkilöä. Luvassa on jättimäinen murros hoiva-alan työvoimatarjonnassa, Kietäväinen kuvaa.

– Edessä olevan työvoimapulan ehkäisemiseksi on uudistettava opiskelijapaikkojen kohdentumista, lisättävä työperäistä maahanmuuttoa ja edistettävä eläkeläisten työhön osallistumista sekä lisättävä osatyökykyisten mahdollisuuksia työhön osallistumiseen, Kietäväinen painottaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.