– Olihan se vaativa puserrus, kun lisäksi työskentelin vielä lastentarhanopettajanakin päiväkodin johtajan töiden ohella. Mutta olen tekevä ihminen, enkä helposti stressaa, jytyläinen Heidi Laukkanen kertoo.
Hän lisää, että nyt 2-vuotias tytär Eevi ei ollut silloin vielä syntynyt, joten opiskeluihin oli paremmin aikaa.
Äitiysvapaalta palattua lastentarhanopettajan tehtävät jäivät pois, ja Laukkanen siirtyi kahden päiväkodin hallinnolliseksi johtajaksi.
Nyt hän on juuri jäänyt toiselle äitiysvapaalleen, sillä marraskuun lopussa perheeseen syntyy uusi vauva. Perheeseen kuuluu lisäksi Petri-puoliso ja hänen 8-vuotias poikansa.
Koulutus opetti katsomaan tulevaan
Kolme vuotta kestäneisiin YAMK-opintoihin pystyi hakemaan, kun omasi vähintään kolmen vuoden työkokemuksen.
– Illat menivät tehtäviä tehden ja tentteihin valmistautuessa, ja ryhmätöitä oli paljon. Kerran kuussa perjantaina ja lauantaina oli lähipäivät, ne kuittasin vuosilomista tai pidin palkattomana, Laukkanen kertoo.
Opiskelu oli moniammatillista yhteistyötä, koska sosionomien lisäksi opiskelijoina oli esimerkiksi sairaanhoitajia ja liiketalouden parissa työskenteleviä, kukin hyvin erilaisilla työ- ja elämänkokemuksilla.
Motivaation tiukkaan opiskeluunsa hän sai halusta kehittyä työssään. Siitä kertoo suuntautumisvaihtoehdon valintakin: kehittäminen ja johtaminen.
– Koulutus opetti miettimään miten työtäni ja alaa yleensä voi kehittää, katsomaan tulevaan.
Haaveena Laukkasella on päästä aikanaan asiantuntija- ja kehittämistehtäviin, kenties hankkia vielä pedagogisiakin opintoja. Varhaiskasvatus, perhetyö ja lastensuojelu kiinnostavat. Laukkasesta YAMK-tutkinto riittää uralla etenemiseen ja hän kokeekin, että tutkinnon suorittamisesta on hänelle paljon hyötyä tulevaisuutta ajatellen.
”Teen työtäni yrittäjähenkisesti”
Lapsia kahdessa päiväkodissa on noin 120. Laukkasen työpäivät täyttyvät arjen hallinnasta: työntekijöiden riittävyydestä huolehtimisesta, käyttö- ja täyttöasteiden seurannasta, työvuorosuunnittelusta, asiakasrekisterien ylläpidosta, budjetoinnista, laskujen hyväksynnästä sekä yhteistyöstä perheiden kanssa.
Lisäksi markkinointi kuuluu yksityissektorilla päiväkotien johtajan tehtäviin.
– Osallistumme alueellisiin perhetapahtumiin ja käymme perhekerhoissa kertomassa toiminnastamme.
– Teen työtäni yrittäjähenkisesti, sillä olen tulosvastuussa. En kuormitu helposti, enkä tuo töitä kotiin. Vain äkillisiä, seuraavan aamun sairauspoissaolojen sijaisuusjärjestelyjä saatan tehdä illalla. Tarvittaessa sijaistan itse, jos sijaista ei löydy.
Kuopiossa toimijoita yksityisellä päiväkotisektorilla riittää. Kaupunki ostaa niiltä päivähoitopalveluja palveluseteleillä, joskin Laukkanen toteaa, että yhteistyö kaupungin sekä muiden yksityisten päiväkotien kanssa voisi olla monipuolisempaakin.
”Saan vaikuttaa ja ratkaista ongelmia”
Laukkanen on Touhula Varhaiskasvatus Oy:n Kuopion Touhuloiden yksi pitkäaikaisimmista työntekijöistä 8 työvuodellaan. Hänestä on ollut mielenkiintoista seurata yrityksen kasvua alun alle kymmenestä päiväkodista nykyiseksi yli 180 päiväkodin valtakunnalliseksi toimijaksi.
Työssä antoisinta ovat vaihtelevat työpäivät ja monipuolinen työnkuva. Erityisen suuri merkitys on hyvällä työilmapiirillä. Hänen opinnäytetyönsä aiheena olikin työhyvinvointi ja motivaatio.
– Työssäni pystyn vaikuttamaan työhyvinvointiin. Kun huomaan ongelmia, ratkaisen niitä niin pitkälle kuin omalla toiminnallani voin.
Vertaistukea omaan työhönsä Laukkanen saa Touhulan muilta esimiehiltä.
Haastavuutta työhön tulee äkillisesti muuttuvista tilanteista. On osattava nähdä, missä on ensisijainen tarve, ja priorisoida ajankäyttöään.
Opiskelut ja työkokemus ovat tuoneet tekemiseen varmuutta, josta työnantaja on antanut positiivista palautetta.
– Saan tehdä työtäni omalla persoonallani ja tuoda esiin vahvuuksiani ja osaamisalueitani. Ideoitani ja ajatuksiani kuunnellaan, ja ne otetaan huomioon, kiittää Laukkanen.