Ammatit
14.06.2023

Maatalouslomitus:

Lisää lomittajia videokampanjalla

Maatalouslomittajat ry on huolissaan lomittajapulasta. Yhdistys tuotti yhteistyökumppaneidensa kanssa markkinointivideon lomittajan työstä.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Rea Puustinen
Promedia Finlandin Jani Wallenius ja Aki Samuli kuvasivat maatalouslomittajavideota Kannakon tilan vasikkakarsinassa.

Maatalouslomittaja ja tangokuningas Aki Samuli kannustaa puolen minuutin videolla nuoria opiskelemaan maatalouslomittajiksi ja turvaamaan näin suomalaista ruoantuotantoa. Videolla esiintyvät julkkislomittajan lisäksi Maatalouslomittajat ry:n varanuorisovastaava Laura Himanen Sastamalan paikallisyksiköstä ja mäntsäläläisen Kannakon maitotilan yrittäjä Mikko Kuisma.

– Videomme pyöri MTV3 Katsomo -nettipalvelussa yhteishaun aikaan maaliskuussa. Sen näki puoli miljoonaa katsojaa. Kampanja onnistui todella hienosti ja toi maatalouslomittajan tärkeän ammatin monien ihmisten tietoon, Maatalouslomittajat ry:n toiminnanjohtaja Rea Puustinen iloitsee.

Idea markkinointivideon tekemisestä syntyi yhdistyksen sisällä käydyissä keskusteluissa, joissa kannettiin huolta kroonisesta lomittajapulasta ja lomittajien 55 vuoden keski-iästä. Tämä tarkoittaa satoja eläkkeelle jäämisiä tulevina vuosina.

– Kuulin yhdellä automatkallani Aki Samulin haastattelun, jossa hän kertoi myös maatalouslomittajan työstään. Ajattelin, että hän olisi hyvä henkilö tuomaan esille lomittajien asioita. Aki suostui, ja siitä videoprojekti lähti, Puustinen kertoo.

– Onhan meillä tässä tietysti omakin lehmä ojassa, sillä yhdistyksemme jäsenmäärä on viime vuosina hieman laskenut.

Videon avulla haluttiin nostattaa myös maatalouslomittajien omaa ammattiylpeyttä. Lomittajat ovat välttämätön osa suomalaista ruokaketjua.

Puustinen kartoitti videon julkaisukanavia ja sai MTV3 Katsomosta hyviä neuvoja videon tuottamiseen ja kontaktin lahtelaiseen Promedia Finlandiin. Videon kuvaamisen ja esittämisen kustannusarvio oli 25 000–30 000 euroa.

– Yhdistyksen rahat eivät olisi yksin tällaiseen riittäneet. Saimme onneksi kumppaneiksi kymmenen paikallisyksikköä ja kaksi oppilaitosta, Keudan ja Riverian, Puustinen kiittelee.

Kuvauspäivä Kannakon tilalla oli Puustisen mukaan hauska päivä kaikille. Vain Aki Samulilla oli aikaisempaa kokemusta kameran edessä esiintymisestä.

– Videon avulla haluttiin nostattaa myös maatalouslomittajien omaa ammattiylpeyttä. Lomittajat ovat välttämätön osa suomalaista ruokaketjua. He varmistavat omalta osaltaan ruoan huoltovarmuutta, Puustinen muistuttaa.

– Olemme saaneet videosta paljon positiivista palautetta ja mikä parasta, joku on jopa hakenut lomittajan töitä videon nähtyään. Yhteistyökumppanitkin olivat tyytyväisiä. Videon tekeminen oli jokaisen euron väärtti.

Video on edelleen nähtävissä Maatalouslomittajien Facebook-sivuilla. Video löytyy myös Youtube-kanavalta hakusanalla ”Maatalouslomittaja”. Videota on jaettu laajasti eteenpäin sosiaalisessa mediassa.

– Lähetimme videon julkaisemisen aikaan myös tiedotteet 50 eri medialle. Tiedotteessa kerrottiin maatalouslomittajien tärkeästä työstä ja siitä, että lomittajille löytyy työpaikkoja ympäri Suomen. Lomittajien puute on suurin huolenaiheemme ja sen ratkaisemiseen laitetaan jatkossakin paljon panoksia, Puustinen vakuuttaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.