På svenska
06.05.2021

Retroaktiva lönefordringar till hundra jytymedlemmar

Text: Anssi Vuolio Bilder: Scandinavian Stock Photo, Jyty

Jyty förhandlade med de övriga huvudavtalsorganisationerna och Sodankylä kommun om lönefordringarna mellan åren 2018 och 2021. En lösning nåddes i februari 2021. Avtalet garanterade omkring 100 jytymedlemmar fordringar på omkring 1 200 euro.

Avtalet mellan huvudavtalsorganisationerna och Sodankylä kommun gällde protokollsutdraget i enlighet med § 11 i AKTA och meningsskiljaktigheten gällande lönen i anslutning till det. Enligt paragrafen ska arbetsgivaren använda 1,3 % av den totala summan av de uppgiftsrelaterade lönerna för de anställda i kommunen/samkommunen som omfattas av AKTA.

Denna hopräknade summa kontrollerades och den hade varit märkbart otillräcklig redan i åratal.

Enligt det avtal som nåddes i förhandlingarna justerades lönerna retroaktivt för en period på fem år. Avtalet gällde förutom jytymedlemmarna totalt omkring 600 av de anställda i Sodankylä kommun. Avtalet var jämlikt också med avseende på alla inkomstgrupper eftersom man kom överens om att den totala lönesumman som hänförde sig till lönefordringen ska betalas till alla till samma belopp.

Det retroaktiva personliga tillägget fick de arbetstagare som var anställda hos kommunen 1.2.2021 och omfattades av AKTA.

Ett tack för det framgångsrikt skötta ärendet förtjänar Sodankylä Jytys förra och nuvarande huvudförtroendemän, Helena Leppäjärvi och Jani Uusitalo.


Anssi Vuolio
Regionombudsman

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.