På svenska
06.02.2020

Har Finland blivit galet?

Text: Maija Pihlajamäki

Vem är slottsbalens drottning? Rösta på Idrottsgalans drottning! Hon valdes till Venla-galans drottning. Jag förundrar mig över tidningarnas rubriker. Varför måste man välja en drottning vid varje fest? Varför inte en kung? Är inte Finlands självständighet det viktigaste vid slottsbalen? Belönar man inte de bästa idrottarna och idrottsprestationerna vid Idrottsgalan och de bästa tv-programmen och artisterna vid Venla-galan – inte någons klänning. Varför arrangeras inte ett program där man bara väljer den vackraste klänningen, inget annat?

Ifjol röstade namnkommittén för bl a förnamnen Elonroihu, Örkki och Yty. Jag förstår att föräldrar vill ge sina barn lite mer speciella namn än Maija eller Pekka och jag gillar Sagan om ringen-berättelsen, men där är orcherna (örkki på finska) så fula och elaka att man nog inte börjar fundera på att döpa ett barn efter dem. Yty kan jag försvara genom att lägga till ett J i början. Elonroihu låter mera som en travhäst som kunde lyckas i en start för finska hästar. Förlåt.

Borde man be om ursäkt för 30 år gamla sketcher? Kanske. Men borde man be om ursäkt bara tekniskt utan att mena något med det? Förlorar inte ordet förlåt sin betydelse om det används fel? Speciellt politiker ombeds be om förlåtelse för allt möjligt och i enlighet med instruktionerna från kriskommunikationskonsulterna gör de det, men inget förändras.

Hur har jordbrukarna plötsligt blivit de med mest skuld till klimatförändringen? Är bara finska jordbrukare skyldiga? Orsakar inte mat som flugits från andra sidan jorden ett större koldioxidavtryck än ren inhemsk mat som producerats nära? Alla behöver inte äta kött och dricka mjölk, men om någon vill det, är det inte då ett eget val? Kanske en dylik person kompenserar sitt koldioxidavtryck genom någon handling, men ingen frågar om det.

Varför finns det så många arga människor i sociala medier? Är det lättare att rasa där inför främmande människor och döva sitt eget dåliga samvete, än att med en närstående bekant person reda ut situationen som man kanske blev oense om? Kanske aggressionen kommer från att man inte kan prata om egna problem? Var gjorde man av med dåligt samvete innan sociala medierna kom?

Varför vill man sänka arbetstagarnas löner? Varför upplevs arbetstagarna bara som en belastning man inte vill satsa på? Förstår inte arbetsgivaren att man genom att sköta om arbetstagarna också får en ökad arbetsproduktivitet? En nöjd arbetstagare utför nog ett arbete värt sin lön. Och mer därtill.

Ibland undrar jag om Finland har blivit galet eller om jag har blivit gammal. Kanske både och. Jag hoppas att detta år ger oss sinnesro och tolerans, men också förstånd i huvudet. Med dessa reflektioner vidare mot AKTA-förhandlingarna.

Maija Pihlajamäki
Jytys ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.