Mitt dagliga hårda arbete avbröts i mars av en sjukhusresa och endoskopi. De förberedande åtgärderna före operationen och vården efteråt under fyra sjukhusdagar förtjänar ett stort tack till vårdpersonalen. Slutresultatet var ett bevis på ett fungerande samarbete mellan olika yrkesmänniskor.
Operationsingreppet gjordes på kvinnodagen. Före anestesisprutan såg jag i operationssalen runt mig ett tiotal vitklädda vårdpersoner – med masker på ansiktet – allt från läkare till sjukskötare. Alla kvinnor. Trevlig kvinnodag önskade jag.
Vårdkedjan och multiprofessionalitet är nyckelord på sjukhusen. Alla kedjans aktörer har sin egen viktiga uppgift för att säkra ett eftersträvat gott slutresultat. Man talar också ofta om gott teamarbete.
Jytys medlemmar arbetar i otaliga olika uppgifter i socialservicebranschens, bl a på daghem och i åldringsservicen, i hälsovårdssektorn i bl a sjukhusens instrumentvård, på läroanstalter och i skolor, i fastighetsservicen, i renhållningsuppgifter, i myndighets-, ekonomi- och administrationstjänster, i matserveringen, osv. Också de bildar i sina egna arbetssektorer oftast en övergripande kedja.
Traditionella yrkestitlar för Jyty-medlemmar är bl a ungdomsarbetare, socialhandledare, barnskötare, skolgångshandledare, biblioteksfunktionärer, instrumentvårdare, lokalvårdare, avdelningssekreterare, kontorssekreterare och många många andra.
Så länge som dessa yrkesmänniskor sköter sitt arbete noteras de knappt i den offentliga diskussionen. Det är inte tillräckligt mediasexigt.
Värdet av deras arbetsinsats syns tyvärr inte ofta i eurobeloppet under strecket i lönekvittot. Så länge som dessa yrkesmänniskor sköter sitt arbete noteras de knappt i den offentliga diskussionen. Det är inte tillräckligt mediasexigt.
Om de inte fanns skulle mången servicekedja brytas av och till och med lamslås helt och hållet. Dylika erfarenheter finns från gångna år. Riktigt färska också.
Jag återvänder ännu till operationssalen. Där sköttes ingreppet av ett sammansvetsat team av kunniga yrkesmänniskor. Alltså bl a en anestesiläkare, en kirurg samt de som deltog i operationen – en övervakande skötare, anestesiskötare, en instrumentvårdare, en uppvakningsskötare, osv. Alla hade sin egen uppgift.
Men också utanför operationssalen finns en grupp yrkesmänniskor som hör till samma kedja, dem får man inte heller glömma. Det finns närvårdare, instrumentvårdare, lokalvårdare och avdelningssekreterare… Listan är inte kort.
Också som bäddpatient fästes min uppmärksamhet framför allt vid den fungerande vårdkedjans alla bitar. Om det så var fråga om städtjänster, mattjänster, utdelning av medicin, mätning av blodtryck. Eller i enlighet med arbetsuppgifterna vårdassistenter, närvårdare, sjukskötare eller läkare. Allas arbete var och är värdefullt. Slogan ”För att ditt arbete är viktigt” som Jyty använder i sin kommunikation påminner också i allt väsentligt om allt arbete.
Kari Hietamäki
Chefredaktör