Näkökulmat
18.06.2020

Erilaiset neuvottelut eikä pelkästään koronan vuoksi!

KVTES:ta koskevat neuvottelut alkoivat virallisesti tammikuussa, tosiasiallisesti jo heti syyskuun alussa. Koronaepidemian vuoksi neuvotteluja ruvettiin maaliskuun puolessa välissä käymään etänä. Maaliskuun aikanakaan neuvottelut eivät edenneet, ja tämän vuoksi osapuolet päättivät pyytää vapaaehtoista sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalta, joka kuukauden väännön jälkeen antoi ratkaisuesityksensä 27.4. JHL:n ja Jytyn päättäjät olisivat esityksen hyväksyneet, samoin JUKO sekä KT. Tehyn, SuPerin ja SPAL:n muodostama Sote ry (entinen Koho) ilmoitti, että eivät esitystä hyväksy. Näin ollen Piekkalan ratkaisuesitys kaatui.

Toukokuun puolessa välissä jatkettiin neuvotteluja KT:n ja pääsopijajärjestöjen kesken sovittelijan ratkaisuesityksen pohjalta, ja lopulta toukokuun 27. päivänä saatiin neuvottelutulokset kaikista kunta-alan sopimuksista. Järjestöjen hallinnoissa ne hyväksyttiin seuraavana päivänä eli 28.5.2020. Kuntaratkaisu pohjautuu pitkälti sovittelijan kuukautta aikaisemmin tekemään ratkaisuesitykseen.

Sopimuskausi on 1.4.2020–28.2.2022 eli 23 kuukautta, ja palkankorotukset ovat ns. yleisen linjan mukaiset.

Yleiskorotuksia on kaksi. Ensimmäinen on 1.8.2020 ja se on 26 €, kuitenkin vähintään 1,22 % (raja on noin 2 100 €) ja toinen yleiskorotus on 1.4.2021 ja suuruudeltaan 1 %.

Paikallinen järjestelyerä 1.4.2021 on 0,8 %, ja sen jakaminen on tehtävä mahdollisimman tasapuolisesti palkkahinnoitteluliitteiden välillä. Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, työnantaja päättää jakamisesta.

Kiky-työajan pidennys poistuu 30.8.2020 eli tämän jälkeen mm. toimistotyössä viikkotyöaika on 36 t 15 min ja yleistyöajassa 38 t 15 min.

Jaksotyössä voidaan käyttää neljän viikon tasoittumisjaksoa, kun se on toiminnan kannalta tarpeen. Esimerkkeinä osa-aikatyötä tekevät ja yötyötä tekevät. Tarkennuksia lisätty 4 viikon jakson käytöstä.*

Työajan enimmäismäärän seurantajakso on nyt 12 kk, ja liukumasaldo nousi 40 tunnista 50 tuntiin.*

Työnantaja ja työntekijä voivat keskenään kirjallisesti tai sähköisesti sopia lomarahan vaihtamisesta vapaaksi, ja lomarahavapaa annetaan työnantajan ja työntekijän sopimana ajankohtana. Se on pidettävä lomanmääräytymisvuotta seuraavan vuoden lomakauden alkuun mennessä. Työpaikoilla on kuitenkin sovittava menettelytavoista, kuten, miten työt vapaan aikana hoidetaan.*

* Merkityt muutokset tulevat voimaan 31.8.2020 (samaan aikaan kun kiky-tunnit poistuvat).

Kunnan pääsopimus jatkuu entisenlaisena kuitenkin muutoksella, että KVTES:n sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö sovitaan erilliseksi sopimusalaksi (sote-tes). Sen piirissä ovat KVTES:n liitteiden 3 ja 4 henkilöstö sisältäen myös hinnoittelemattomat ryhmät ja esimiehet. Sairaaloiden osastonsihteerit/terveydenhuollonsihteerit ja sairaala- ja laitoshuoltajat ovat tässä sote-sopimuksessa. Sote-tes on voimassa 1.9.2021–28.2.2022, ja sen palvelussuhteen ehdoissa noudatetaan KVTES:n ehtoja 31.12.2022 saakka, elleivät osapuolet ole sopineet asiasta muuta. Sote-tes on kunnan (ja maakunnan) pääneuvotteluryhmän alainen, kuten muutkin kunnan virka- ja työehtosopimukset (OVTES, LS, TS ja TTES). Sote-tes: sta neuvottelevat Tehyn ja SuPerin lisäksi mm. Jytyn ja JHL:n (JAU) sekä JUKOn ja KT:n neuvottelijat.

Varhaiskasvatuksen opettajat ja esimiehet siirtyvät OVTES:iin 1.9.2021.

Teknisten sopimus (TS) ja tuntipalkkaisia koskeva sopimus (TTES) nivotaan uudeksi Teknistä alaa koskevaksi sopimukseksi 1.3.2022.

Tarkempia tietoja löytyy Jytyn nettisivuilta.

Ja lopuksi totean, että olipahan neuvottelut, joissa someviestintä tunkeutui kaikkialle ja väritti ja vääristi neuvotteluja ja äityi välillä ala-arvoiseksi!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.