YK:n rasisminvastaista päivää vietetään 21.3. Rasismi on tällä hetkellä tutkimusten ja vellovan keskustelun perusteella suomalaisessa yhteiskunnassa valitettavan yleistä. Taustalla ovat pitkälti stereotypiat ja ennakko-oletukset, ennakkoluulot.
Maailmalla reissatessa törmää usein kummallisiin mielikuviin omasta kotimaastaan. Stereotypioihin tukeutuu helposti myös itse yrittäessään kertoa, mistä on kotoisin. Muutaman kerran olen maailmalla reissatessa kuullut, että asun ikuisen jään maassa, jonka asukkaat ovat hyytävän ilmaston karaisemia ja liikkuvat ulkona pilkkihaalareihin pukeutuneina ympäri vuoden potkien samalla jääkarhuja sivummalle. Stereotypiat kotimaasta naurattavat ja hämmästyttävät.
Usein ennakkoluuloja on etenkin niistä paikoista, joissa ei ole koskaan saanut tilaisuutta vierailla tai ihmisryhmistä, joiden kanssa ei ole ollut missään tekemisissä.
Stereotypiat ovat hankalia, sillä ne eivät anna tilaa erilaisille näkökulmille ja ajatuksille. Ennakkoluuloja on jokaisella, niiden juuret ovat syvällä ja ne ovat vain vaivoin muutettavissa. Perusteettomiin oletuksiin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, sillä stereotypiat ovat aina yksipuolisia esityksiä ja yhteiskunnan tuotoksia.
Stereotypioita voi yrittää kaataa tekemällä ne läpinäkyviksi. Joskus omien ennakkoluulojen edessä kannattaa pysähtyä ja miettiä, mistä tietty kuva tietystä kulttuurista tai vähemmistöryhmästä on muodostunut? Usein ennakkoluuloja on etenkin niistä paikoista, joissa ei ole koskaan saanut tilaisuutta vierailla tai ihmisryhmistä, joiden kanssa ei ole ollut missään tekemisissä.
Paras keino stereotypioiden voittamiseksi on ostaa menolippu juuri niihin paikkoihin, joihin meno eniten jännittää tai kohdata ihmisiä, jotka eivät välttämättä ole aiemmin mahtuneet ”omaan kuplaan”. Asennemuutos lähtee meistä jokaisesta itsestä. Tänään on hyvä päivä tarkastella omia ennakkoluuloja.
Juttu on julkaistu alunperin Jyty-lehdessä 2/2019.