Hyvinvointi
04.02.2021

Koirahiihdon hurmaa

Kuusamolainen Marke Suorajärvi saa mielen tyyntymään ja ajatukset järjestykseen sivakoidessaan järven jäällä saksanseisojansa kanssa.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Mikko Halvari
Kuusamolainen Marke Suorajärvi on harrastanut koirahiihtoa pian kaksikymmentä vuotta. Parasta on aurinkoinen sää ja luonnon rauha.

Aina kun Marke Suorajärvi ryhtyy kiskomaan hiihtomonoja jalkaansa, saksanseisoja Jeri innostuu. Kohta pääsee ladulle!

Kuusamolainen Suorajärvi on harrastanut koirahiihtoa pian kaksikymmentä vuotta. Kerran hän vain keksi kokeilla, miten kahden beaglen ulkoilutus sujuisi sukset jalassa.

Viehätys on siinä, että vaikka sää olisi huono tai ei jaksaisi lähteä, tulee kuitenkin tehtyä kymmenen kilometrin lenkki.

Koirat tykkäsivät kovasti – samoin emäntä.

– Viehätys on siinä, että vaikka sää olisi huono tai ei jaksaisi lähteä, tulee kuitenkin tehtyä kymmenen kilometrin lenkki. Parasta on aurinkoinen sää ja luonnon rauha, Suorajärvi kuvaa.

Arkena Marke Suorajärvi ja Jeri käyvät lenkin pari kertaa viikossa, loma-aikana joka päivä.

Kuusamossa järvellä voi hiihdellä joulukuusta huhti–toukokuun taitteeseen. Arkena Suorajärvi ja Jeri käyvät lenkin pari kertaa viikossa, loma-aikana joka päivä.

– Ladulle on vain päästävä. Hiljaisuus on vastapainoa lasten kanssa tehtävälle työlle, jossa on meteliä ja häslinkiä. Hiihtäessä akut latautuvat ja tulee hyvä fiilis.

Ladulle on vain päästävä. Hiljaisuus on vastapainoa lasten kanssa tehtävälle työlle, jossa on meteliä ja häslinkiä.

Suksilla Suorajärvi on oppinut rentoutumaan ja ratkomaan mieltään vaivaavia ongelmia. Koiran kanssa hiihtäminen on myös nivelille armollinen tapa pitää kunnosta huolta.

Turvallisuus on perinteiseen hiihtotyyliin luottavalle koulunkäynninohjaajalle tärkeää: hän pitää vauhdin maltillisena ja pysyttelee poissa mäkisistä maastoista sekä ruuhkaisilta laduilta.

Pian kahdeksanvuotias Jeri saa kaipaamaansa liikuntaa ladulla.

Omasta kotirannasta lähtevä vajaan viiden kilometrin mittainen järvilatu palvelee kyläläisten lisäksi läheisen puolustusvoimien lomapaikan vieraita. Suorajärvi on opettanut Jerin jolkottamaan latu-urien vieressä, jotta latu pysyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Tutulla hiihtoreitillä koiran kanssa ulkoilu ei ole koskaan aiheuttanut pahennusta.

Koska Jeri oppi koirahiihdon pelisäännöt jo pentuna, matka taittuu varsin sujuvasti. Sen sijaan aiemmat koirat järjestivät kerran melkoisen yllätyksen.

– Metsiköstä tuli jänis, jonka perään beaglet ampaisivat. Siinä sitten lensimme kaikki pitkin lumikenttää, Suorajärvi muistelee nauraen.

Marke Suorajärvi, 58

Työ: Koulunkäynninohjaaja kuusamolaisessa Nilon yläkoulussa sekä aamu- ja iltapäivätoiminnan vastaava ohjaaja alakouluissa.

Koulutus: Koulunkäynninohjaaja, ylioppilas.

Asuu: Omakotitalossa järven rannalla Kuusamon Suorajärven kylässä.

Perhe: Avomies, kolme aikuista lasta ja kuusi lastenlasta sekä Jeri-koira.

Harrastukset: Uinti, kuntosalilla käyminen, kirjeenvaihto, tanssi, jännityskirjallisuuden lukeminen ja erilaiset luottamustoimet.

Yhdistys: Jyty Kuusamon hallituksen jäsen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.