Hyvinvointi
20.06.2019

Ja taas jaksaa!

Huono palautuminen tuo stressiä ja luo huonoa työnjälkeä. Hyvä palautuminen irrottaa työstä niin mielen, aivot kuin kehonkin. Ja taas jaksaa, paitsi tehdä työnsä hyvin, myös elää täysillä muutakin elämää.

Teksti: hannele niemi

1. Palautumisesta kannattaa huolehtia päivittäin, siten ennaltaehkäisee myös stressiä. Kun edessä on kuormitusta, on hyvä varmistaa työpäivään riittävät tauot. Istumatyöläistä auttaa jo asennonvaihto puolen tunnin välein. Mitä kiireempää, sitä tärkeämpää on huolehtia hyvistä rutiineista niin työssä kuin vapaalla.

2. Fysiologinen prosessi palauttaa sekä fyysisen että psyykkisen tilan kuormitusta edeltä- neeseen tasapainoon. Älä siis anna töiden läik- kyä älylaitteiden kautta vapaa-ajallekin. Muista huolehtia hyvästä unesta, ravinnosta, liikunnasta ja miettiä alkoholinkäyttöäsi. Hyvä fyysinen kunto auttaa jaksamaan.

4. Jos näyttää, että olet jo vieraantumassa itsestäsi etkä tunnista väsymisen merkkejä, mutta kehosi hälyttää ja ymmärrät tarvitsevasi apua, sitä on tarjolla ja keinot moninaiset. Esimerkiksi sykevaihteluun perustuvat Garmin kello ja Ouran sormus antavat työkaluja pitkäaikaisen rasituksen hoitoon.

3. Olemme yksilöitä. Eri ammateissa ja töissä on erityispiirteensä. Sosiaalinen työ vaatii hiljentymisensä, fyysinen päiväunensa. Tunnista omat tarpeesi. Suunnittele, jätä väljyyttä kalenteriin, etene asia kerrallaan. Vahvista ammattitaitoasi, kehitä vahvuuksiasi.

5. Työyhteisö voi sopia pelisääntöjä, kuten päättää, että ketään ei jätetä yksin tai kuormiteta liikaa. Kaikille kuuluu riittävä määrä taukoja ja sosiaa- lisuutta pitkin päivää. Jos joku ei sitä näytä muistavan, voi siitä ystävällisesti huomauttaa.

6. Työnantajalla on vastuu työntekijöistään. Työ ei saa aiheuttaa kenellekään terveyshaittoja. Työntekijän pitää voida puhua jaksamisestaan esimiehen kanssa, ja myös työterveyshuollossa. Työterveyslaitos tarjoaa verkkovalmennusta ja vinkkilistoja, joihin voi tutustua joukolla työyhteisössä.

Suunnittele, jätä väljyyttä kalenteriin, etene asia kerrallaan.

  • Juttuun on haastateltu Työterveyslaitoksen johtavaa asiantuntijaa Jaana Laitista.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.