Hyvinvointi
17.12.2020

6 tapaa:

Etätyön ergonomia ehoksi

Kuuntele uusin korvin viisasta kehoasi, luo vapaa-ajalla pohja työergonomiallesi, kanna omavastuu hyvinvoinnistasi. Bonuksena voit löytää kotisi kätketyt aarteet.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Jyty

1. Kotikin voi olla kunnon työpiste asiallisine välineineen, valaistuksineen, jalkineineen.

1. Kotikin voi olla kunnon työpiste asiallisine välineineen, valaistuksineen, jalkineineen. Kysy pomolta, saatko työpaikalta satulatuolin tai isomman näytön helpottamaan etätyötäsi. Mielikuvitus paikkaa pahojakin puutteita. Silityslaudasta syntyy lähes sähkösäätöinen seisomatyötaso, jota väännellessä hoituu taukoliikuntakin.

 

2. Erityishuomio istumiseen!

2. Erityishuomio istumiseen! Tuolin perällä, istuinluiden päällä, jalat tukevasti lattiassa, tarvittaessa jalkatuki apuna. Säädä tuoli tukemaan selkää, käsinojat pitämään olkavarret mahdollisimman lähellä kylkiä. Vaihtele asentoja, tuolejakin.

 

3. Satulatuolissa istut dynaamisemmin, keskivartaloa kohentaen.

3. Satulatuolissa istut dynaamisemmin, keskivartaloa kohentaen. Seuraava aste on seisten, mikä edellyttää riittävän korkeaa työtasoa. Älä painu etukumaraan, pidä polvet pikkukoukussa, ei lukossa. Kun aina välillä lepuutat toista jalkaa tuella, lantiokin kiittää.

 

4. Kun työyhteisö ei muistuttele tauoista, tulee kiusaus venyttää sekä työpäivää että -rupeamaa.

4. Kun työyhteisö ei muistuttele tauoista, tulee kiusaus venyttää sekä työpäivää että -rupeamaa. Älä silti roiku tuntia pidempään päätteellä, edes nousematta ylös. Ota muutama askel. Jos kotona on portaat, ei kun ylös, alas ja virkistyneenä takaisin päätteelle. Netistä löytyy myös taukomuistutusohjelmia.

 

5. Vapauta kotikaapeissa turhautuneina lojuneet kuntoilulaitteet tehokäyttöön.

5. Vapauta kotikaapeissa turhautuneina lojuneet kuntoilulaitteet tehokäyttöön. Miten hyödyntäisit työssäsi jumppapalloa tai tasapainolautaa? Puhelut hoituvat hyvin kävellenkin, ajatustyö vaikka lattialla selällään maaten, jalat taivaita tavoitellen. Kotona saat panna työpöydälle sekä kepin että porkkanan, pelkäämättä pomon tai kollegan kommenttia.

 

6. Niin houkuttavaa kuin olisi sännätä koneelle suoraan sängystä, huijaa hetki itseäsi kuvitteellisella työmatkalla.

6. Niin houkuttavaa kuin olisi sännätä koneelle suoraan sängystä, huijaa hetki itseäsi kuvitteellisella työmatkalla. Korttelin ympäri heti aamusta herättää kummasti ja palauttaa päivän päätteeksi vapaalle. Muista, että kaikkinainen hyvinvointi on myös etäpalaveriaihe. Älä jää yksin, tunteinesikaan.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana fysioterapeutti Ari Juvankoskea.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.