Ajankohtaista
18.06.2020

Onko teknisten sopimus elinkaarensa päässä?

Kirjoitin tämän jutun toukokuun alkupuolella. Silloin oli tilanne toisenlainen, mutta haluan kuitenkin tuoda esiin senhetkisen tunteen. Paljon on tapahtunut tämän jutun kirjoittamisen jälkeen. Sopimukset kunta-alalle ovat syntyneet. TS-sopimus tulee tiensä päähän nykyisenlaisena parin vuoden päästä, se ja TTES tullaan yhdistämään jollakin tavalla. Toivottavasti siitä tulee teknisellä alalla työskentelevien kannalta nykyistä parempi.

Teksti: Arto Vallivaara Kuvat: Jyty

 

Ensimmäinen teknisten sopimus oli TS-95. Se tehtiin tarpeeseen, että saatiin kuntien teknisellä alalla työskentelevien palkkaus vastaamaan paremmin alan työtehtäviä. TS-sopimusta on ajan myötä päivitetty ja paranneltu vastaamaan paremmin kunkin ajankohdan tarpeita. TS-18 sopimuksessa on tällä hetkellä yleisen osan ja palkkausluvun lisäksi 8 liitettä ja tärkeä TS-opas.

Työnantaja on jo pitkään tavoitellut TS-sopimuksen lopettamista omana sopimuksena. TS-järjestöt ovat taas yksimielisesti halunneet pitää kiinni omasta erikseen neuvotellusta palkkaussopimuksesta.

Valtakunnansovittelijan sopimusehdoissa oli kohta, jolla TS-sopimus tulisi tiensä päähän omana erillisenä sopimuksena. Tätä järjestöt vastustavat jyrkästi. Tulevaisuudessa voidaan olla tilanteessa, että pelastuslaitokset siirtyvät perustettaviin maakuntiin, silloin henkilöstö ei voisi enää olla kunnallisen työ- ja virkaehtosopimuksen alla. Vaikka tämä toteutuisi, niin kuntiin jää kuitenkin merkittävä määrä teknisellä alalla työskenteleviä, jotka tarvitsevat oman sopimuksen.

Jos TS-sopimus kuitenkin joskus tulevaisuudessa myydään neuvottelualttarilla, haluavat TS-järjestöt kuitenkin pitää kiinni sen sisällöstä vähintäänkin omana kunnallisen sopimuksen liitteenä. Toivon totisesti, että tämä uhka ei toteudu. Ei ainakaan valtakunnansovittelijan esityksen mukaan, sillä se esitys on nyt haudattu kokonaan.

TS-sopimus on edelleen tärkeä, ja sen luku kaksi ”palkkaus” tulee olla perustana teknisellä alalla työskentelevien palkkausta määrättäessä. Palkkausjärjestelmä sisältää kaksi olennaista osaa: tehtäväkohtaisen palkan ja henkilökohtaisen lisän arviointijärjestelmät, joita oikein käytettynä tekninen toimi säilyttää vetovoimansa ja kilpailukykynsä yksityisiin yrityksiin verrattuna.

Arto Vallivaara
työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.