Ajankohtaista
12.04.2023

Jyty kysyy:

Miksi nuoret ahdistuvat?

STTK-Opiskelijoiden tekemän vuosittaisen selvityksen mukaan nuorten mielenterveys on laskenut jo pidemmän aikaa.

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: STTK
STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Wright kertoo, että osa työelämänsä aloittavista nuorista on työkyvyttömiä, sillä he uupuvat jo opintojen aikana.

Miksi nuoret ahdistuvat, STTK-Opiskelijoiden puheenjohtaja Markus Wright?

– Vuosittaisessa nuorisokyselyssämme näkyy, miten nuorten henkinen pahoinvointi on lisääntynyt. Noin 50 prosenttia nuorista on huolissaan omasta hyvinvoinnistaan ja 25 prosenttia melko huolissaan.

– Tulokset viestivät nuorten stressistä. Kun siihen lisää opinnot ja ehkä työt, ei ole ihme, että omasta mielenterveydestä ollaan huolissaan.

– Oma vointi ja tulevaisuus huolettavat nuoria. He ovat huolissaan myös ympäristön tilasta sekä taloudellisesta toimeentulostaan. Monet muuttavat opintojen takia pois kotiseudulta, eikä opiskelupaikkakunnalla heillä ole useinkaan turvaverkkoa.

Vaikuttaako nuorten pahoinvointi yhteiskuntaan?

– Pelkään, että olemme nuorten mielenterveysongelmien kanssa kriittisessä tilanteessa. Osa työelämänsä aloittavista nuorista on työkyvyttömiä, sillä he uupuvat jo opintojen aikana.

– Mielenterveysongelmat ovat työmarkkinoiden suurin työkyvyttömyyseläkkeelle jäämisen syy.

Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja pitäisi lisätä.

Mitä pitäisi tehdä?

– Matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja pitäisi lisätä. Palvelu voisi sijaita oppilaitoksessa tai muussa opiskelijoiden helposti tavoitettavassa paikassa. Opiskelijalla pitäisi olla mahdollisuus keskustella arkisista asioistaan ammattilaisen, kuten psykologin, terveydenhoitajan tai vaikkapa nuorisotyöntekijän kanssa.

– Opiskelijoiden rahatilannetta pitäisi kohentaa nostamalla kuukausittaisen opintotuen määrää noin 360 euroon ja tulorajaa 18 000 euroon. Myös opintolainahyvitystä pitäisi opintojen jälkeen nostaa lainataakan keventämiseksi.

– Asumistukea pitäisi uudistaa niin, ettei avopuolisoa tulkittaisi elatusvelvolliseksi asuinkumppanille.

Myönteistä on, että noin 70 prosenttia nuorista tuntee opiskelevansa oikeaa alaa tai työskentelivät unelma-alallaan.

Mitä nuoret voisivat tehdä?

– Suuri ongelma on, etteivät opiskelijat halua lähteä vaikuttamaan, vaan ikään kuin jäävät ongelmien pariin.

– Opiskelijat saisivat asemaansa parhaiten kohennusta osallistumalla opiskelijajärjestöihin, puoluetoimintaan tai muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan.

– Mitä enemmän meillä on nuoria kertomassa mielipiteensä, sitä paremmin saadaan vaikutettua nuorten asioihin.

Mitä myönteistä selvityksessä ilmeni?

– Myönteistä on, että noin 70 prosenttia nuorista tuntee opiskelevansa oikeaa alaa tai työskentelivät unelma-alallaan. Siinä on selkeää nousua korona-ajasta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.