Työsuhde
18.06.2020

Pitkä tie kohti sopimuksia

Jyty on toiminut ratkaisukeskeisesti. Olemme halunneet turvata jäsenillemme yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja kiky-tuntien poistumisen sekä edistää meille tärkeitä tavoitteita, Jytyn johtava työmarkkinalakimies Jonna Voima kirjoittaa.

Teksti: Jonna Voima Kuvat: Scandinavian Stock Photo

Työehtosopimuksia on neuvoteltu pitkään ja hartaasti. Sopimukseton tila on venynyt monella alalla kuukausien pituiseksi. KVTES ja AVAINTES hyväksyttiin vihdoin toukokuun lopulla. Yksityisen sektorin sopimuksista sopimatta ovat toistaiseksi sosiaali- ja terveyspalveluala.

Hoitoalan kovat tavoitteet heijastuivat myös yksityiselle sektorille. Vaikeaa kierrosta osattiin odottaa, mutta vaikeuden aste kuitenkin yllätti. Toiminta neuvotteluissa – tai niiden jälkeen – ei ole ollut pelkästään eleganttia. Liittojen eripura on näkynyt somessa. Kierrosta on leimannut ammattiryhmien vertailu – kenen työ on tärkeintä. Yksityisellä sektorilla on osin jääty myös odottamaan kunnan ratkaisua.

Työrauha on kauppatavaramme; sitä myymme työnantajalle vastineeksi palkankorotuksista.

Iso osa jytyläisten työehtosopimuksista päättyi samalla, kun korona sulki työpaikkoja ja patisti ihmiset etätöihin. Moni lomautettiin, talous alkoi horjua. Neuvottelut ovat kaupankäyntiä. Sopimuskaudella vallitsee työrauha, jonka aikana ei saa järjestää työtaisteluita. Työrauha on kauppatavaramme; sitä myymme työnantajalle vastineeksi palkankorotuksista. Kesken neuvotteluiden korona vei väännön. Epidemian jyllätessä on vaikea uskottavasti uhata työtaistelulla.

Lakon uhan kadotessa hävisi myös kiire. Työnantaja ei enää pelännyt työrauhan puolesta. Työntekijäliitoista osa ehkä ajatteli, että vaatimuksia voisi myöhemmin vauhdittaa työtaisteluin. Utopiassa sopimukset syntyvät ”kun on valmista”, mutta todellisuudessa kiirettä ja määräpäiviä tarvitaan. Ratkaisu löytyy yleensä, kun sen on pakko löytyä.

Eri ammattien arvokkuus on monialaliitto Jytylle itsestäänselvyys.

Jyty on toiminut ratkaisukeskeisesti. Olemme halunneet turvata jäsenillemme yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja kiky-tuntien poistumisen sekä edistää meille tärkeitä tavoitteita. Meillä on tahto saavuttaa paras mahdollinen lopputulos, kuitenkin asialinjalla ja realiteetit ymmärtäen. Sanelemalla ei neuvotteluissa menesty. Eri ammattien arvokkuus on monialaliitto Jytylle itsestäänselvyys. Töitä on turha vertailla tai asettaa arvojärjestykseen.

Ei neuvottelukevät ole sentään ollut pelkkää hampaiden kiristystä. Ilahduttavaa ja tärkeää on ollut osin erinomaisesti toiminut yhteistyö muiden liittojen kanssa. Keskusteluyhteys työnantajaan on säilynyt hyvänä. Korona on vauhdittanutkin ratkaisuja, kun vaikeissa oloissa on haluttu rauhoittaa työmarkkinatilanne. Esimerkiksi yksityisen opetusalan työehtosopimus valmistui etuajassa. Saavutettuihin tuloksiin voi tässä maailmantilanteessa olla tyytyväinen. Maaliin päästään kyllä lopuissakin sopimuksissa. Pysyviä arpia neuvotteluista tuskin jää.

Jonna Voima
Johtava työmarkkinalakimies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.