Työsuhde
09.02.2022

YMTH:n Marjo Virtanen:

Painopisteenä palkankorotukset

Yksityismetsätalouden Toimihenkilöt YMTH:n sopimusneuvotteluissa raha-asiat ovat etusijalla. Talokohtainen työehtosopimus päättyy helmikuun lopussa.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Marjo Virtanen
YMTH:n puheenjohtaja Marjo Virtanen

Yksityismetsätalouden Toimihenkilöt YMTH:n solmima talokohtainen työehtosopimus Suomen metsäkeskuksen kanssa päättyy helmikuun lopussa. Uutta sopimusta ovat YMTH:n ja Jytyn lisäksi neuvottelemassa palkansaajaliitot STTK:lainen Meto ja akavalainen Loimu, työnantajan puolelta Suomen metsäkeskus ja Palvelualojen työnantajat PALTA.

YMTH:n puheenjohtaja Marjo Virtanen kertoi tammikuun puolivälissä, että ensimmäinen TES-neuvottelutilaisuus on juuri pidetty. Kumpikaan osapuoli ei vielä esittänyt neuvottelutavoitteitaan.

– Tapasimme ja keskustelimme jo muilla aloilla tehdyistä työehtosopimuksista, syntyneestä yleisestä linjasta ja yleisellä tasolla omista TES-tavoitteistamme. Ihan oli vielä tunnustelua, Virtanen sanoo.

Neuvottelukuviot vaikuttivat hänen mukaansa samoilta kuin ennenkin. Tosin PALTAsta oli pöydässä uusia neuvottelijoita. Jytyn neuvottelijana on työmarkkina-asiamies Päivi Salin.

 

Lomalaskenta jo muuttunut

Iso kaikkia YMTH:n jäseniä koskeva muutos toteutettiin jo viime sopimuskierroksella, kun lomapäivien laskenta viikkoa kohden tehdään nyt entisen kuuden sijaan viiden työpäivän mukaan. Muutos toteutettiin jo 2021 kesälomista päätettäessä.

– Nyt kun lomapäivät ovat kaikki arkipäiviä, loman määräytyminen on selkeämpää. Jäsenet ovat olleet tyytyväisiä muutokseen, jota yritettiin läpi TES-pöydässä jo useamman vuoden ajan, sanoo Marjo Virtanen.

Nyt kun lomapäivät ovat kaikki arkipäiviä, loman määräytyminen on selkeämpää.

Koska työehtosopimuksen tekstipuolella ei ole tällä kierroksella paljon tavoitteita, sopimuksen pääasia on palkankorotukset.

– Ensimmäisessä tapaamisessa todettiin, että nyt olemme melko lyhyellä asialistalla liikkeellä. Raha-asiat ovat siis etusijalla, Virtanen sanoo.

YMTH:n tavoitteena on saada mahdollisimman suuri yleiskorotus kaikille. Virtasen mukaan tähän saakka sopimus on lähes aina sisältänyt myös talokohtaisen erän, jonka jaosta työnantaja on monesti päättänyt yksin.

– Neuvottelupäiviä varattiin kalenteriin runsaasti. Niitä on sitten helppo perua, jos neuvottelutulos syntyy nopeasti. Tarkoitus on saada uusi sopimus neuvoteltua valmiiksi ennen kuin vanha loppuu 28.2.2022, toteaa Marjo Virtanen.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.