Työsuhde
06.05.2021

Milloin maskia on käytettävä?

Työnantaja päättää, onko kasvomaski työssä välttämätön. Jos suojaimen käyttö ei terveyssyistä luonnistu, ratkaisua on etsittävä työterveyshuollon kanssa.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Jyty

Voiko työnantaja määrätä käyttämään kasvomaskia työpaikalla?

Kyllä voi, vastaa vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä Työterveyslaitoksesta.

Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on tehtävä työpaikalla riskienarviointi. Havaitut vaarat pitää aina ensisijaisesti poistaa. Jos tämä ei onnistu, riskejä täytyy pienentää.

– Jos työnantaja katsoo, että tartuntariskin vähentämiseksi maskien tai suu-nenäsuojainten käyttö on välttämätöntä, silloin työntekijä voidaan velvoittaa käyttämään niitä, Mäkelä kiteyttää.

Jos työnantaja katsoo, että tartuntariskin vähentämiseksi maskien tai suu-nenäsuojainten käyttö on välttämätöntä, silloin työntekijä voidaan velvoittaa käyttämään niitä.

Jos työntekijä ilman hyväksyttävää syytä kieltäytyy pukemasta kasvoilleen maskia, työnantajalla on mahdollisuus antaa hänelle varoitus. Jos työntekijä edelleen niskuroi, tilanne voisi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa irtisanomiseen.

Mäkelä ei kuitenkaan pidä todennäköisenä, että kiistan maskinkäytöstä annettaisiin mennä näin pitkälle.

 

Kiperät terveydelliset esteet

Poikkeus maskinkäyttövelvoitteeseen ovat terveydelliset syyt. Mäkelä kertoo, ettei ole olemassa listaa sairauksista, jotka automaattisesti vapauttaisivat maskinkäytöstä. Työterveyslääkäri arvioi jokaisen tapauksen erikseen.

Työterveyslaitoksen ylilääkäri Heikki Frilander sanoo, että yleensä työssäkäyvät voivat käyttää suu-nenäsuojainta. Osalle ihmisistä maskin läpi hengittäminen voi kuitenkin olla hyvin hankalaa.

Tällöin on pohdittava yhdessä työterveyshuollon kanssa, kuinka suuren riskin maskittomana työskenteleminen aiheuttaisi. Onko työntekijän mahdollista säilyttää kahden metrin turvavälit vai pitäisikö hänen siirtyä tilapäisesti tehtäviin, joissa tartuntariskiä ei ole?

Sairauspäiväratkaisu Kelassa edellyttää, että sairaus aiheuttaa työntekijän työkyvyttömyyden. Maskin käyttöhankaluudet eivät käsittääkseni täytä näitä edellytyksiä.

Sairauspäivärahaa koronariskin perusteella ei saa.

– Sairauspäiväratkaisu Kelassa edellyttää, että sairaus aiheuttaa työntekijän työkyvyttömyyden. Maskin käyttöhankaluudet eivät käsittääkseni täytä näitä edellytyksiä. Työnantajan ja työterveyshuollon kanssa kannattaa siis etsiä ratkaisua, Frilander sanoo.

 

Hankinta työnantajan vastuulla

Vaikka työnantaja ei pitäisi maskinkäyttöä terveysturvallisuuden kannalta välttämättömänä, työntekijällä on silti oikeus halutessaan suojautua. Maskit on vain tällöin maksettava itse.

Kun työntekijät verhoutuvat maskeihin työnantajan määräyksestä, kulut kuuluvat työnantajan kontolle. Käytännössä työnantaja huolehtii kasvomaskien hankinnasta ja siitä, että niitä on mahdollista käyttää hygieniaohjeiden mukaisesti.

Kun työntekijät verhoutuvat maskeihin työnantajan määräyksestä, kulut kuuluvat työnantajan kontolle.

Mikäli työnantajan ostamat suojaimet vaikuttavat käyttäjilleen sopimattomilta, työnantajalle kannattaa ehdottaa merkin vaihtamista.

Erja Mäkelä kertoo, että tavallisimpia runsaasta maskinkäytöstä aiheutuvia fyysisiä ongelmia ovat iho-oireet ja päänsärky. Jotkut kärsivät myös korvantausten hiertymistä.

Mäkelän mielestä suu-nenäsuojan kanssa voi käyttää valmiina ostettuja tai itse tehtyjä korvansäästäjiä, kunhan puhdistaa ne huolellisesti esimerkiksi keittämällä tai desinfektioliinalla.

Sen sijaan FFP-suojainten kanssa korvansäästäjiin ei pidä turvautua, ellei asiasta erikseen mainita käyttöohjeessa.

– Korvansäästäjä voi muuttaa suojaimen asentoa kasvoilla ja vaikuttaa siten ratkaisevasti suojaimen tehokkuuteen, Mäkelä perustelee.

 

Epäkohdat päivänvaloon

Mitä tehdä, jos maskinkäyttö omalla työpaikalla on retuperällä?

Mäkelä muistuttaa, että työnantajalla on velvollisuus valvoa turvallisuusohjeiden noudattamista. Ellei tämä toteudu, asia kannattaa ottaa puheeksi esimiehen, työnantajan tai työsuojeluvaltuutetun kanssa.

Räikeimmissä tapauksissa voi olla tarpeen kääntyä aluehallintoviraston puoleen. Avi voi tehdä työpaikalle tarkastuskäynnin, neuvoa työnantajaa ja edellyttää toimenpiteitä.

Lisätietoja: avi.fi

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.