Työsuhde
06.05.2021

Masked Workers Suomi

Jyty-lehti kysyi pääkaupunkiseudun jytyläisiltä, miltä maskinkäyttö tuntuu ja kuinka se vaikuttaa työntekoon.

Teksti: Minna Hotokka Kuvat: Vesa Laitinen

Stiina Klockars, 29, kirjastonhoitaja Vuosaaren kirjastossa

Olen sata prosenttia työajastani maski naamalla – paitsi lounaalla, jossa pystymme pitämään turvavälit. Ei maskinkäyttö enää tunnu miltään, siihen on jo niin tottunut.

Aluksi meille oli tilattu maskeja, jotka aiheuttivat iho-oireita. Kun merkkiä vaihdettiin, kaikki on ollut ok. Päänsärkyä voi joskus olla, mutta ainakaan minulla se ei jää vaivaamaan, kun maskin ottaa kotiinlähtiessä pois.

Jotkut asiakkaat suhtautuvat maskinkäyttövelvoitteeseen tosi huonosti. Siitä tulee olo, etteivät he ole kiinnostuneita meidän terveydestämme. Onneksi tällaisia tapauksia tulee koko ajan vähemmän.

Ville Laitinen, 38, nuorisotyöntekijä Lauttasaaren nuorisotalossa

Meillä on mahdollista käyttää joko kertakäyttömaskeja tai kankaisia kestomaskeja. Itse suosin pestäviä maskeja, koska ne ovat ekologisempi ja kestävämpi vaihtoehto. Kestomaskit ovat minusta myös mukavampia käyttää, ja ne muotoutuvat silmälasien kanssa paremmin.

Vaikka maskien käytössä on omat epämukavuutensa, olen alusta lähtien ollut sitä mieltä, ettei kyseessä ole huono juttu. Kestän kyllä sen, että silmälasini huurtuvat liikkuessa ja sisälle tullessa.

Minusta on ihan jees, jos joku ei terveydellisistä syistä pysty käyttämään maskia. Mutta jos vain pystyy, kyllä sitä täytyy pitää.

Essi Perälä, 53, lähihoitaja Töölön seniorikeskuksessa

Olen käyttänyt maskia viime keväästä asti. Onhan se tietenkin vähän ikävää: hengittäminen on raskasta ja kommunikointi työkavereiden ja asiakkaiden kanssa vaikeaa. He eivät aina meinaa saada selvää sanoistani, joten joudun toistamaan. Sekin on hankalaa, etteivät ikäihmiset näe ilmeitäni. Se olisi hoitotyössä tärkeää. Olen myös saanut maskeista pieniä iho-oireita, ja korvantaukseni ovat joskus hiertyneet.

Minusta maskit ovat silti hyvä turvatoimenpide. Varmasti pelottaisi, jos töissä oltaisiin ilman. Kukaan ei voi tietää, kantaako koronaa, vaikka olisi oireeton. Nyt on tärkeää ajatella muita ihmisiä.

Riikka Seppänen, 30, lastenhoitaja Päiväkoti Tahvonlahdessa

Maskin käyttäminen on työssäni hankalaa. Itse olen käyttänyt suojusta myös ulkona. Joudun puhumaan niin paljon, että maskin alle jäävä lämmin ja kostea ilma tuntuu ihoa vasten kurjalta. Puhuminen myös tuntuu raskaammalta, ja lasten on hankala ymmärtää ohjeita. Tuntuu, että ilmeitä pyrkii maskin kanssa korostamaan enemmän.

Maskinkäyttö ei minusta ole mielekästä, mutta jos siitä on mitään apua, totta kai teen sen. Olen itse sairastanut koronan kaksi kertaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.