Työsuhde
09.02.2022

Usein kysyttyä:

Mikä on palkallisen sairausloman pituus?

Työskentelen yksityisessä päiväkodissa, ja työnantaja ei maksa enää palkkaa sairausloman vuoksi. Olen ollut neljä vuotta töissä tällä työnantajalla, ja sairausloma on kestänyt 49 päivää. Mikä on palkallisen sairausloman pituus?

Teksti: Päivi Salin Kuvat: Jyty

Palkallisen sairausloman pituus riippuu täysin sovellettavasta työehtosopimuksesta. Joissakin työehtosopimuksissa (esim. Avainta, KVTES) palkallisten sairauspäivien enimmäismäärää tarkastellaan kalenterivuosittain.

Yksityiset päiväkodit kuuluvat Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin. Tässä työehtosopimuksessa palkallisen sairausloman pituus on määritelty sairaustapauskohtaisesti eikä vuosittain.

Työsuhteen kesto ratkaisee, montako palkallista sairauslomapäivää on mahdollista enintään saada.

Jokaista sairastumiskertaa kohden on sama määrä palkallisia sairauslomapäiviä. Jos sama sairaus uusiutuu 15 kalenteripäivän kuluessa työhön palaamisesta, lasketaan sairausajan palkanmaksujakso kuin kyseessä olisi yksi poissaolojakso. Työsuhteen kesto ratkaisee, montako palkallista sairauslomapäivää on mahdollista enintään saada.

Työsuhteen pituus ja palkallisen sairausajan pituus

alle 1 kuukausi: sairastumispäivä ja 9 seuraavaa arkipäivää (50 % palkasta)
1 kuukausi–alle 3 vuotta: 28 kalenteripäivää (täysi palkka)
3–5 vuotta: 35 kalenteripäivää (täysi palkka)
yli 5–10 vuotta: 42 kalenteripäivää (täysi palkka)
yli 10 vuotta: 56 kalenteripäivää (täysi palkka)

Jytyn jäsenellä on tässä tapauksessa oikeus saada täysi palkka 35 kalenteripäivältä, mutta valitettavasti palkanmaksu katkeaa tämän jälkeen. 35 päivän jälkeen sairausloma on palkatonta. Työnantaja on menetellyt työehtosopimuksen mukaisesti.


Päivi Salin

Työmarkkina-asiamies

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.