Työsuhde
16.12.2021

Jyty kysyy:

Kilpailevatko työttömyyskassat jäsenistä?

Teksti: Tiina Tenkanen Kuvat: Matti Matikainen
Työttömyyskassa Aarian hallituksen I varapuheenjohtaja on jytyläinen Ilkka Konola.

Noin 100 000 jäsenen työttömyyskassa Aaria aloitti toimintansa vuosi sitten. Ensi vuoden alusta aloittaa toinen suuri työttömyyskassa, Avoin työttömyyskassa. Jäsenmäärältään suurin kassa on toistaiseksi Yleinen työttömyyskassa YTK. Palkansaaja voi valita vapaasti työttömyyskassansa.

Kilpailevatko työttömyyskassat jäsenistä, työttömyyskassa Aarian hallituksen I varapuheenjohtaja, jytyläinen Ilkka Konola?

– Vaikka kassat eivät varsinaisesti kilpaile keskenään, kilpailu jäsenistä kovenee. Kilpailutekijä on esimerkiksi edullinen jäsenmaksu. Aariassa se on 84 euroa vuodessa ja sisältyy esimerkiksi Jytyn jäsenmaksuun. YTK:n jäsenmaksu on 119 euroa vuodessa. Myös nopeilla ja helppokäyttöisillä palveluilla kilpaillaan.

– Työttömyyskassat mainostavat toimintaansa yhä enemmän. Lainsäädäntö kuitenkin määrittelee, miten kassat saavat käyttää kerättyjä jäsenmaksuja. Pääsääntöisesti niitä on käytettävä kassan toimintaan.

– Kassoilla voi olla erilaiset kohderyhmät. Esimerkiksi YTK on yksilöjäsenten kassa. Myös Aaria on avoin kaikille palkansaajille, mutta toistaiseksi pääpaino on ammattiliittojen kautta liittyneissä jäsenissä.

Suuri kassa on kustannustehokkaampi, mikä tarkoittaa pienempiä jäsenmaksuja. Lisäksi jäsenpalvelu on nopeaa ja laadukasta.

Mitä hyötyjä suuresta kassasta on jäsenelle?

– Suuri kassa on kustannustehokkaampi, mikä tarkoittaa pienempiä jäsenmaksuja. Lisäksi jäsenpalvelu on nopeaa ja laadukasta. Nyt Aariaan saapuvat jatkohakemukset käsitellään parissa päivässä ja ensihakemukset alle kahdessa viikossa. Laatu näkyy vähäisenä virheiden määränä.

– Kaikki jäsenet saavat yhdenvertaista palvelua, myös pienet, eritysasiantuntemusta vaativat palkansaajaryhmät.

Onko jäsenen valinnanvapaus pelkästään hyvä asia?

– Jos jäsenet valitsevat työttömyyskassansa vain jäsenmaksun edullisuuden mukaan, se saattaisi lisätä paineita kassan henkilökunnan vähentämiseen.

– Henkilökunnan vähentäminen voisi tarkoittaa pidempiä käsittelyaikoja ja virheiden määrän lisääntymistä.

Mitä kassojen yhdistyminen tarkoittaa ammattiliitoille?

– Suurempi kassa saattaa herättää ajatuksen liiton vaikutusvallan vähenemisestä kassan päätöksenteossa ja tunteen ”oman kassan” menetyksestä. Lait ja asetukset kuitenkin säätelevät kassojen toimintaa varsin paljon, joten liittojen vaikutus kassojen päätöksentekoon on aina melko pieni.

Onko Aarialla yhdistymisaikeita jatkossa?

– En näe, että Aarialla olisi siihen tarvetta. Mutta katsotaan, mikä tulevaisuudessa on jäsenen kannalta edullista ja järkevää.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.