Työelämä
08.05.2020

Pysäköinnin helpotuksista apua kotihoitoon

Kotihoidon ja vastaavien kotiin tuotavien palvelujen työntekijöiden pysäköinti helpottuu kesäkuun alusta uuden tieliikennelain muutoksen myötä. Lakimuutoksella helpotetaan kotihoidon työntekijöiden arkea ja parannetaan asiakkaiden palvelua työntekijöiden pysäköintiä helpottamalla.

Teksti: Sanna Pyysalo

 

Kotihoidon pysäköintitunnuksella varustettua ajoneuvoa saa ajaa ja pysäköidä kiellosta huolimatta liikennemerkin H25 (huoltoajo sallittu) vaikutusalueella.

– Jatkossa kunnat voivat halutessaan myöntää kotihoitoon pysäköintilupia. Tärkeään työhön ja ihmisten kohtaamiseen vapautuu aikaa, kun sitä kuluu vähemmän parkkipaikan etsimiseen, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Uudet säännökset mahdollistavat kotihoitajien ja vastaavia palveluja tuottavien työntekijöiden ajoneuvojen pysäköinnin ilman aikarajaa ja maksua kunnan katuverkon pysäköintipaikoilla. Pysäköinti on mahdollista myös kadulla, jossa pysäköinti on kielletty liikennemerkillä C38 (pysäköintikielto) tai liikennemerkillä C39 (pysäköintikieltoalue). Pysäköinti on mahdollista myös liikennemerkillä osoitetulla pihakadulla muuallakin kuin merkityllä pysäköintipaikalla.

Tärkeään työhön ja ihmisten kohtaamiseen vapautuu aikaa, kun sitä kuluu vähemmän parkkipaikan etsimiseen.

Lisäksi kotihoidon pysäköintitunnuksella varustettua ajoneuvoa saa ajaa ja pysäköidä kiellosta huolimatta liikennemerkin H25 (huoltoajo sallittu) vaikutusalueella.

Edellyttää kunnan pysäköintitunnusta

Kotihoidon pysäköintimahdollisuuden käyttäminen edellyttää, että ajoneuvossa on kunnan myöntämä pysäköintitunnus. Tunnus voidaan myöntää kotihoidon työntekijälle tai kotihoitoa tarjoavalle yritykselle, yhdistykselle tai julkisyhteisölle kunnan lakisäänteisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden toteuttamista varten. Pysäköintitunnus ei kuitenkaan oikeuta pysäköintiin asuinkiinteistön piha-alueella, jos alue ei ole kunnan katuverkolla.

Kotihoidon pysäköintiä koskeva tieliikennelain täydennys perustuu eduskunnan lausumaan, joka annettiin tieliikennelain hyväksymisen yhteydessä. Eduskunta edellytti, että kotihoidon pysäköinnin helpottamiseksi valmistellaan tarvittavat lakimuutokset.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.