Työelämä
12.04.2023

Työhaastattelu on sinun vuorosi loistaa

Näin vakuutat työhaastattelussa

Työhaastattelu on mahdollisuus, josta hakijan kannattaa ottaa kaikki irti. Ja muistaa, että harjoitus tekee mestarin.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Pixabay

 

1. Valmistaudu haastatteluun jäsentelemällä tähänastista työ- tai opintopolkuasi.

1. Valmistaudu haastatteluun jäsentelemällä tähänastista työ- tai opintopolkuasi: Mitä olet tehnyt, mitä oppinut. Listaa vahvuutesi ja erityisosaamisesi. Mieti valmiiksi vastaukset: Miksi haet tätä paikkaa? Miten se sopii työuraasi ja tavoitteisiisi? Mitä sinulla on tarjota tähän tehtävään?

2. Tarkastele vahvuuksiasi hakemasi työpaikan näkökulmasta.

2. Tarkastele vahvuuksiasi hakemasi työpaikan näkökulmasta. Mitkä osaamisesi ja luonteenpiirteesi sopivat tähän tehtävään. Anna esimerkkejä aiemmista saavutuksistasi: Juuri tässä työssä järjestelmällisyyteni pääsi esiin… Kerro saamastasi palautteesta. Voit aina myös itse pyytää palautetta: Miten haastattelu meni?

3. Ole ajoissa, tarkista tekniikka.

3. Ole ajoissa. Jos kohtaat haastattelijan kasvokkain, varmista paikan osoite ja jätä perillä tovi aikaa asettumiseen. Jos kyseessä on etähaastattelu, tarkista tekniikka ja takaa rauhaisa tila. Etäyhteys vaatii enemmän keskittymistä. Mieti maneereitasi: Heilutko puhuessasi? Keinutko tuolilla?

4. Pikkujännitys vain parantaa suoritusta.

4. Pikkujännitys vain parantaa suoritusta, mutta jos olet kauhusta kankeana, sano se ääneen. Rehellisyys kannattaa, aitous vetoaa. Jos pelkäät unohtavasi asioita, listaa niitä paperille muistiavuksi itsellesi. Voit myös harjoitella tilannetta etukäteen.

5. Mieti tilaisuuden tarkoitus. Yhdessä haastattelijan kanssa selvitätte, oletko sopiva tähän työpaikkaan.

5. Mieti tilaisuuden tarkoitus. Ajattele, että olet haastattelijan kanssa samalla puolella. Yhdessä selvitätte, oletko sopiva tähän työpaikkaan, sopiiko työpaikka sinulle. Voit kertoa mielipiteitäsi esimerkiksi siitä, mistä et työpaikoilla pidä, mutta muista, ettet ole terapiasessiossa tai kaveriporukassa. Älä valita, suutu tai turhaudu. Pysy asiassa. Säilytä neutraali sävy kielteisistäkin asioista kertoessasi.

6. On myös työhaastatteluun kuulumattomia aiheita.

6. Voit puhua harrastuksistasi, etenkin jos niistä on hyötyä hakemaasi työhön. On myös työhaastatteluun kuulumattomia aiheita. Sinun ei tarvitse vastata kaikkiin kysymyksiin. Jos et vastaa, perustele se asiallisesti. Jos haastattelijalla tuntuu olevan kyseenalaiset tarkoitusperät, mieti, tahdotko todella tätä paikkaa.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana rekrytointitiimin vetäjää Sanna Minkkistä Baronalta.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.