Ammatit
06.05.2021

Mela palkitsi Loistolomittajia

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela järjesti syksyllä 2020 Loistolomittaja-kampanjan. Kampanjan tavoitteena oli tuoda esille maatalouslomittajan tärkeää ja mielenkiintoista työtä.

Teksti: Markku Pulkkinen Kuvat: Mela
Loistolomittajina palkitut Heidi Hakkarainen (vas.) ja Jouki Tchaous (oik.) sekä kunniamaininnan saanut Mira Tukiainen (kesk.) on esitelty Melan julkaisemassa videossa, jonka voi katsoa Melan Youtube-kanavalta osoitteesta www.youtube.com/user/Melaturva.

Mela kysyi maatalousyrittäjiltä ja muilta lomittajien kanssa työskenteleviltä, kuka heidän mielestään ansaitsisi Loistolomittaja-palkinnon. Huhtikuussa Loistolomittajat palkittiin ympäri Suomea kiertäneessä videolähetyksessä.

– Oli positiivinen yllätys, että saimme lähes neljäsataa ilmiantoa Loistolomittajista, asiantuntija Erkki Eskola Melan lomitustiimistä iloitsee.

– Painopisteenä Loistolomittajien valinnassa oli ammattitaito sekä eläinten että koneiden käsittelyssä. Ehdottajat arvostivat selvästi myös sitä, että lomittaja tulee hyvin toimeen isäntäväen kanssa.

Painopisteenä Loistolomittajien valinnassa oli ammattitaito sekä eläinten että koneiden käsittelyssä.

Loistolomittajina palkittiin Heidi Hakkarainen Pielisen Karjalan paikallisyksiköstä, Jouki Tchaous Sastamalan paikallisyksiköstä ja Tuomas Turunen Muhoksen paikallisyksiköstä. Koska ehdotuksia tuli runsaasti, antoi maatalousyrittäjien, lomittajien ja Melan edustajista koottu raati vielä kunniamaininnan Mira Tukiaiselle Mikkelin paikallisyksiköstä. Palkinnoksi Loistolomittajat saivat kotimaan majoituslahjakortit.

 

Keittiöpsykologi ja kätilö

Maatalouslomittajan monipuolinen työ tuli hyvin esille palkittujen Loistolomittajien puheenvuoroista. Heidän mukaansa lomittajan pitää olla keittiöpsykologi, kätilö, eläinlääkäri, putkimies ja eläinkuiskaaja, ja joskus jopa vähän parisuhdeneuvojakin.

Palkituille lomittajille eläimet ovat kaikki kaikessa. Tuomas Turunen kehuu myös mukavia maatalousyrittäjiä ja vaihtelevaa työtä. Mira Tukiainen kertoo saavansa työniloa siitä, että saa auttaa yrittäjiä tuottamaan puhdasta suomalaista ruokaa.

Nurmeslainen maatalousyrittäjä Jukka Kurki ehdotti Heidi Hakkaraista Loistolomittajaksi ja perusteli ehdotustaan palkitsemistilaisuudessa.

– Heidi on ehdottoman luotettava. Rakkaat eläimet voi jättää huoletta hänen hoitoonsa. Siemennykset ja sairaat eläimet on hoidettu hyvin, ja Heidin jäljiltä navetta on aina siisti. Me viljelijät arvostamme ammattitaitoisia lomittajia todella paljon.

Rakkaat eläimet voi jättää huoletta hänen hoitoonsa. Siemennykset ja sairaat eläimet on hoidettu hyvin, ja Heidin jäljiltä navetta on aina siisti.

Kurki toivoo, että ”kultaakin arvokkaampien” lomittajien vastuullinen työ näkyisi myös hieman paremmin heidän palkoissaan.

Muutkin palkittuja lomittajia ehdottaneet maatalousyrittäjät korostivat sitä, että ammattitaitoinen lomittaja hoitaa eläimiä kuin omiaan. Silloin yrittäjät voivat lähteä lomilleen huolettomin mielin. Yrittäjät ovat ilahtuneita myös siitä, että he saavat lomittajilta usein hyviä vinkkejä oman työnsä kehittämiseen.

Maatalousyrittäjät, kuten lomahallinnon edustajatkin, toivoivat, että tällaisilla maatalouslomittajan monipuolista ammattia esiin nostavilla kampanjoilla saataisiin nuoria innostumaan eläinten kanssa työskentelystä.

Maatalouslomittajat ry:n toiminnanjohtaja Raimo Kivineva muistutti, että yhdistyksen jäsenkunnasta peräti 800 lomittajaa jää kymmenen vuoden sisällä eläkkeelle. Nuoria todellakin tarvitaan alalle.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.