På svenska
16.12.2021

Ofta frågat:

Vad innebär en varning?

Arbetsgivaren hade en diskussion med mig där vi gick igenom en situation där jag hade betett mig klandervärt i egenskap av arbetstagare. Fick jag alltså då en varning? Vad är ens en varning?

Text: Viivi Vidgren Bilder: Jyty

En varning är en åtgärd som vidtas före en eventuell senare uppsägning; i regel förutsätter en uppsägning att en varning har getts. Genom att ge arbetstagaren en varning informerar arbetsgivaren arbetstagaren om att man förhåller sig allvarligt till arbetstagarens klandervärda beteende, men att man ändå ger arbetstagaren en möjlighet att korrigera sitt beteende.

I lagen finns inga bestämmelser om formkrav på varningar, så en varning kan ges antingen skriftligt eller muntligt. Varningen ska emellertid vara specificerad så att arbetstagaren förstår vilken skyldighet som följer av anställningen det är som hen brutit emot.

Om arbetsgivaren inte har gett dig en skriftlig varning och inte heller muntligt har berättat att det är en varning på grund av ditt klandervärda beteende, är utgångsläget att er diskussion på tu man hand inte kan anses utgöra en varning.


Viivi Vidgren
Arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.