
Att bara sitta och hänga. Det är enligt ungdomsledare Meri Lust från Tammerfors den vanligaste missuppfattningen gällande hennes arbete.
”Man förstår inte att det i bakgrunden också görs mycket annat som på lång sikt har stor betydelse i de ungas liv”, säger Lust.
Att vara tillsammans är grundarbetet för att bygga förtroende. När man regelbundet frågar de unga hur de mår vågar de komma och berätta om känsligare saker. Ibland diskuterar man vardagliga saker om skolan, hobbyer eller familje- och kompisförhållanden, ibland igen större bekymmer.
Jag strävar efter att själv vara öppen. När de unga blir bekanta med mig ser de kanske att man kan prata med den där.
”Jag strävar efter att själv vara öppen. När de unga blir bekanta med mig ser de kanske att man kan prata med den där. Det är verkligen ingen självklarhet.”
Av de gemensamma diskussionerna uppstår också Meri Lusts bästa stunder i arbetet.
”De unga är absolut grejen i det här arbetet. Ungdomarna är ärliga och diskussionerna med dem verkligt intressanta och roliga.”
En trygg vuxen
Meri Lust arbetar med två andra ungdomsarbetare vid ungdomscentret Piilo i Tammerfors. Under de smås tur är 4-6-klassisterna välkomna till ungdomsgården, under de storas tur allt från 7-klassister till 17-åringar.
”Det är viktigt att de unga i sitt liv har andra trygga vuxna än föräldrarna, för ungdomarna spenderar tid också på andra ställen än hemma. Alltid är förhållandet till föräldrarna inte bra, och då är det bra om de unga har någon annan vuxen att prata med.”
Ungdomsarbetarna samarbetar förutom med varandra och andra ungdomsgårdar också med exempelvis skolor och olika organisationer. Nära Piilo finns Prisma och ett bibliotek, och också med dem pratar Lust och kollegerna.

”Det underlättar det egna arbetet jättemycket när man hör vad som händer i närområdena och i hela staden. Vi kan tillsammans fundera över hur vi med vårt eget arbete kan inverka på att ungdomen och närområdets invånare trivs”, berättar Lust.
Tammerfors är en stor stad, så det är bra att höra vad som händer i andra stadsdelar och med hurdana arbetsmetoder arbetet utförs.
Mest belönande är det när något problem för en ung blir löst. Spänningen över livets svängningar tas tillsammans, men ändå tar Lust inte arbetet med sig hem. Åtminstone inte längre.
”Med tiden har jag lärt mig att lämna arbetet på arbetsplatsen. Det underlättar att man kan gå igenom händelserna med det egna teamet.”
Besparingarna belastar
Enligt Lust beror utmaningarna i en ungdomsledares arbete på ekonomin samt nedskärningarna av ungdomstjänsterna och utbildningen.
”Hur kan man exempelvis uppmuntra en ung att köa till mentalvårdstjänsterna, när man vet hur långa köerna är?” undrar Lust.
Hur ungdomen orkar med den samhälleliga situationen oroar också.
Hur kan man exempelvis uppmuntra en ung att köa till mentalvårdstjänsterna, när man vet hur långa köerna är?
”I nyheterna tar man upp bekymmer, och ledsamma saker snurrar runt för ungdomen precis som för vuxna.”
Ibland stöter man på besvärliga situationer, och Lust och många ungdomsledare är tvungna att ta itu med de ungas beteende. Då är det viktigt att diskutera med de unga om varför ett visst beteende inte är ok. Bara ett förbud räcker inte.
”Vi pratar exempelvis om hur skällor kan kännas för den andra och att det inte skulle kännas bra om någon gjorde samma mot en själv.”
Smarta ungdomar
Lust har utfört ungdomsledararbete i Tammerfors i över sex år och har före det verkat i motsvarande uppgifter i Seinäjoki. Åren har fört med sig fördomsfrihet.
”Jag har lärt mig att bakom ungdomens beteende kan finnas vad som helst och att verkligt många saker kan inverka på handlingarna.”
Enligt Lusts erfarenhet förstår alla vuxna inte ungdomen. Ibland har vuxna kommit till stan svärande bara för att skälla. Ungdomen anses vara högljudda störningsfaktorer, även om de bara skulle spendera tid i en grupp. Enligt Lust är de unga i huvudsak smarta.
”Om vuxna beter sig dåligt, hur kan man då förutsätta att ungdomen ska bete sig bra?”

Vilja att ta itu med missförhållanden
Lust har tagit examen som ungdoms- och fritidsledare vid Etelä-Pohjanmaan Opisto 2016. Nuförtiden är namnet på motsvarande utbildning ungdoms- och gemenskapsledare. Dessutom studerar hon till socionom som mångformsutbildning. Tanken är att sysselsättningsmöjligheterna med hjälp av högskoleexamen ökar i framtiden.
Vid sidan av arbetet har Lust verkat som Jyty Birkalands förtroendeman vid Tammerfors stads motions-, kultur- och ungdomstjänster sedan 2023.
Jag har alltid varit en sådan som vill ta itu med missförhållanden, och som förtroendeman är det en viktig del av jobbet.
”Jag väntar att jag ännu kan utveckla mig själv mer. Jag har redan gått några fortbildningar, och efter var och en av dem har jag fått mer säkerhet i att fungera som förtroendeman.”
Lusts mål är också att lära sig tolka och förstå AKTA ännu djupare. Då skulle hon kunna svara på arbetstagarnas frågor och utreda för dem såväl arbetstagarnas som arbetsgivarnas rättigheter och skyldigheter.
”Jag har alltid varit en sådan som vill ta itu med missförhållanden, och som förtroendeman är det en viktig del av jobbet.”