På svenska
16.12.2021

Som specialist i din bransch har du ett viktigt arbete

Text: Ritva Perälä Bilder: Jyty

I ett föränderligt arbetsliv kan Fackförbundet Jyty vara ditt stöd i intressebevakningen och har för sina medlemmar förhandlat fram arbetsvillkor, förmåner och fortbildningsmöjligheter.

De aktiva i din egen förening finns till för dig, de stöder dig som förtroendemän och i arbetarskyddsärenden samt i arbetshälsan. Jag känner till många hobbyer, för vilka en Jyty-kamrat är den förenande länken. Kanske du med din erfarenhet inspirerar att stöda också andra. Oavsett om din arbetskarriär länge fortsatt på samma väg eller om du valt en ny väg för att avancera i livet och din karriär, bekanta dig med dina arbetskamrater. Du, som fått en ny arbetskamrat, prata och bekanta dig med den nya personen och lyssna på nya synvinklar. Gå tillsammans på exempelvis vårt förbunds och din förenings evenemang när man kan ordna sådana.

Vi Jyty-medlemmar betjänar på olika arbetsplatser och våra vägar korsas inte nödvändigtvis i arbetet, men genom fackföreningen upplever vi likstämdhet och alla har samma mål; att känna arbetshälsa, att få ordentlig lön, att uppleva uppskattning och att hitta egna utvecklingsmöjligheter.

Du är specialist i din egen bransch och har varit tvungen att lära dig nya arbetsmetoder vid sidan av ditt eget arbete. Arbetsuppgifterna har blivit mer krävande, och du har märkt att du utför också några andras arbetsuppgifter på grund av ”naturlig avgång”. Bedömningen av kraven på arbetet är gjord, men i en allt kärvare ekonomisk situation har löneutvecklingen stannat vid de obligatoriska årliga förhöjningarna.

Vi har alla samma mål; att känna arbetshälsa, att få ordentlig lön, att uppleva uppskattning och att hitta egna utvecklingsmöjligheter.

Jag utmanar dig att vara stolt över din egen yrkesfärdighet och att utveckla den. Föreslå de fortbildningar du behöver för arbetsgivaren eller din förening eller hitta dem hos andra fortbildningsarrangörer. Gör för dig själv upp en uppgifts- och kunnandelista. Diskutera aktivt med din arbetsgemenskap och regionalt med dem som utför samma arbete, fundera över bästa praxis för ert arbete. Fråga, föreslå, utveckla ett tips i veckan. Nu och här är du den bästa och rätta personen för din arbetsuppgift. Visa att den utförda arbetsuppgiften är oersättlig och då också att man för arbetet borde få ordentlig ersättning.

Svåra avtalsförhandlingar står i startgroparna. Avtalsförhandlarna i förbundet och de lokala förtroendemännen övervakar dina förmåner. I avtalsförhandlingarna är det dags att för oss få bästa möjliga resultat. En stark ståndpunkt önskar vi för alla som förhandlar för vår del.

I slutet av året börjar man också fundera över vad man åstadkommit under året. Var glad över dina prestationer och lär dig från dina misstag.

Med ett leende, glittrande ögon till ljusets fest. Du tillönskas en underbar och trygg jultid och gå med huvudet högt in i det nya arbetsåret 2022.


Ritva Perälä
Jytys förbundsfullmäktiges vice ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.