På svenska
04.02.2021

Kan arbetsgivaren göra så?

En av de tidsbundet anställda blev fast anställd trots att jag varit längre i huset. Jag blev inte erbjuden denna arbetsplats. Kan arbetsgivaren göra så?

Text: Heikki Wilén Bilder: Jyty

Jag har haft några tidsbundna arbetsavtal som alltid grundat sig på vikariat. I huset finns också andra anställda med tidsbundna avtal. En av de tidsbundet anställda blev fast anställd trots att jag varit längre i huset. Jag blev inte erbjuden denna arbetsplats. Kan arbetsgivaren göra så?

Enligt lagen ska arbetsgivaren erbjuda annat arbete till en anställd som löper risk för uppsägning. Denna skyldighet gäller för tills vidare anställda. Enligt lagen har arbetsgivaren inte skyldighet att erbjuda arbetsplatser som blir lediga till tidsbundet anställda.

Efter att den tidsbundna anställningen upphört har arbetsgivaren inga förpliktelser gentemot arbetstagaren. Detta innebär att arbetsgivaren inte är skyldig att erbjuda arbete efter att den tidsbundna anställningen har upphört.

Lagen förpliktar alltså inte att erbjuda arbete till en tidsbundet anställd. Detta innebär också att lagen inte ger företräde för dem som varit längre i huset.


Heikki Wilén
arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.