På svenska
15.11.2023

Inlärningen tillhör alla

Text: Jonna Voima Bilder: Jyty

Människan kan lära sig under hela sin livstid. Inlärningen sker delvis omedvetet, delvis med avsikt. Saker som man är intresserad av fastnar i huvudet som av sig själv medan man blir tvungen att jobba mer med det som intresserar mindre.

Världen förändras i en så snabb takt att man ibland måste upprätthålla lärda färdigheter – annars föråldras de ohjälpligt.

Efter grundskolan står man inför en tuff plats när man borde veta vad man vill göra som stor. Tänk om man väljer fel? I Finland har funnits ett bra system, där det också finns rum för individuell tillväxt. Ibland ökar ivern att studera när åldern ökar och då vill man fortsätta studierna.

Livslång inlärning får inte bli ett privilegium bara för de med hög inkomst, utan alla borde ha möjlighet att utveckla sitt kunnande.

Vuxenutbildningsstödet har varit ett fint och möjliggörande element, genom vilket de som redan är i arbetslivet har kunnat uppdatera sitt kunnande och sin utbildning. Tyvärr håller man på att avskaffa det. Livslång inlärning får inte bli ett privilegium bara för de med hög inkomst, utan alla borde ha möjlighet att utveckla sitt kunnande.

Inlärningen hjälper oss inte bara att hänga med i förändringar och arbetslivets utveckling, utan medför förändring genom att möjliggöra innovationer och utveckling av samhället. Det är en fördel för oss alla.


Jonna Voima
Jytys ordförande

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.