På svenska
06.02.2020

Är det här frågan om en kedja av tidsbundna anställningar?

Jag har varit anställd hos ett sjukvårdsdistrikt nu i 1,5 år. Under denna tid på ett och ett halvt år har jag varit tidsbundet anställd utan avbrott. Grunderna för visstidsanställningarna har varit vikariat för familjeledighet, vikariat för tjänstledighet samt sjukledigheter. Är dessa tillräckliga motiveringar för tidsbundet arbetsavtal? Och är det här frågan om en kedja av tidsbundna anställningar?

Text: Heikki Wilén

Enligt arbetsavtalslagen ska det finnas en motiverad orsak för att ingå ett tidsbundet arbetsavtal, såsom till exempel ett vikariat, arbetets säsongskaraktär, en belastningstopp eller ett projekt. Det att motiveringen uppfylls på papper räcker inte, utan grunden ska finnas också i verkligheten. Sålunda lönar det sig för dig att reda ut om grunden faktiskt existerar. Om grunden faktiskt existerar då är ditt tidsbundna arbetsavtal lagligt.

Om motiveringen är i skick är ditt tidsbundna arbetsavtal i princip lagligt. Undantagsvis kan det under långa tidsbundna arbetsavtal uppstå ett bestående behov av arbetskraft vilket i vardagsspråket kallas kedja av anställningar. Detta betyder att även om grunden är laglig ska arbetsavtalet ändras så att det är i kraft tills vidare när det i den aktuella arbetsuppgiften uppstår ett bestående behov av arbetskraft. 1,5 år uppfyller ännu inte kriteriet på bestående behov av arbetskraft och sålunda är ditt tidsbundna arbetsavtal lagligt och det är alltså inte frågan om en kedja av anställningar.

Heikki Wilén
Arbetsmarknadsjurist

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.