Näkökulmat
29.05.2024

Moni­muotoisuus on voimavara

Kiinalainen oopperalaulaja, itävaltalainen kätilö ja ukrainalainen rumpali. Muun muassa tällaisen poppoon kanssa jaoin opiskelija-asuntolan, kun vietin yhden elämäni kevään opiskeluvaihdossa Itävallassa.

Tilastojen mukaan suomalaiset lähtevät vaihtoon yhä harvemmin. Syynä on esimerkiksi huoli taloudesta ja opintojen venymisestä. Tämä on harmillista, sillä yleensä vaihto antaa enemmän kuin ottaa.

Yhteiskuntamme tarvitsee yhä vahvemmin suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta ohjenuorakseen. 

Suomi kuitenkin kansainvälistyy. Työpaikat ja koulut monikulttuuristuvat, ja monien asiantuntijoiden mukaan huoltosuhde ei jatkossa toimi ilman maahanmuuttoa. Yhteiskuntamme tarvitsee siis yhä vahvemmin suvaitsevaisuutta ja yhdenvertaisuutta ohjenuorakseen. 

Monimuotoisuus pitää toki sisällään paljon muutakin kuin erilaisia etnisiä taustoja. Työyhteisöille monimuotoisuus on voimavara, joka lisää työpaikan hyvinvointia, vetovoimaa ja tulosta.

Oma vaihtokokemukseni Salzburgissa oli ikimuistoinen. Kertyneitä opintopisteitä tärkeämpää oli se, mitä elämän ja keittiön jakaminen eri puolilta maailmaa tulleiden nuorten kanssa antoi. Kulttuurierot olivat kiehtovia, mutta avartavinta oli huomata, miten pohjimmiltaan samanlaisia me ihmiset olemme.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.