Näkökulmat
15.06.2022

Historiallisia aikoja

Jo kolmatta vuotta jatkuva koronapandemia on heittänyt meidät keskelle yhtä historiallista aikakautta ja kulkutautien pitkää jatkumoa. Pandemia on tuonut elämään epävarmuutta ja ennakoimattomuutta. Samalla se on kertaheitolla muuttanut työntekokulttuuria, kun iso osa suomalaisistakin siirtyi lähes yhdessä yössä etätöihin ja Teams-palaverien loputtomaan limboon. Vaikka korona alkaa hieman hellittää, etätyö on tullut jäädäkseen.

Juuri kun koronan pitkä varjo alkoi hitusen hiipua, nousi idän suunnalta musta pilvi. Venäjän hyökkäys Ukrainaan riisui naamiot tavalla, joka toi meidät taas keskelle historiallista käännekohtaa. Pohdinnat siitä, pitäisikö Suomessa joskus aloittaa keskustelu Nato-jäsenyydestä, muuttuivat pikajuoksuksi kohti puolustusliittoa.

Historiallisia hetkiä on eletty myös urheilukentillä. Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue voitti helmikuussa Pekingin olympialaisissa historiansa ensimmäisen olympiakullan. Vain kolme kuukautta myöhemmin Leijona-joukkue pokkasi kultaiset mitalit jääkiekon MM-kisoissa. Kyseessä oli ensimmäiset MM-mitalit kotijäillä, ja heti ne kaikkein kirkkaimmat.

Kun Suomi voitti historiansa ensimmäisen miesten jääkiekon maailmanmestaruuden keväällä 1995, tapahtuneesta tuli ikimuistoinen sukupolvikokemus ja kansakuntaa yhdistävä riemujuhla. Myöhemmin on jopa tulkittu, että maailmanmestaruus auttoi Suomea nousemaan lamasta. Aika näyttää, millaisia merkityksiä koronan ja Venäjän hyökkäyksen varjossa voitetulle kultaiselle tuplapotille myöhemmin annetaan.

Työehtosopimusneuvotteluihin on tänä keväänä sisältynyt enemmän juonenkäänteitä kuin moneen keskinkertaiseen elokuvaan.

Jos on maailmanlaajuisesti ja valtakunnallisesti eletty historiallisia aikoja, niin historiaa olette tehneet myös te jytyläiset. Tänä keväänä on kunta-alalla ja yksityisellä opetusalalla ollut käytössä työtaistelukeinoja, joihin Jytyn yli satavuotisen taipaleen aikana ei juurikaan olla turvauduttu. Jytyläiset ovat nimittäin olleet historiallisesti laajoissa lakoissa.

Kiitos kuuluu teille kaikille työtaistelutoimissa tai hengessä mukana olleille jytyläisille, jotka osoititte, että joukossa on voimaa. Lakko ei toki ole liitolle itsetarkoitus tai perimmäinen tavoite, mutta se on työntekijän perusoikeus.

Työehtosopimusneuvotteluihin on tänä keväänä sisältynyt enemmän juonenkäänteitä kuin moneen keskinkertaiseen elokuvaan, ja käsikirjoitus on muuttunut matkan varrella monta kertaa. Sopimusneuvottelujen draamankaari sai monen jytyläisen osalta ratkaisevan käänteen kesäkuussa, kun kunta-alalle saatiin erillissopimuksen ratkaisu.

Jotkut asiat toistuvat historiassa uudestaan. Kesä tuli nimittäin tänäkin vuonna ja huuhtoo mennessään ainakin osan talven aikana kertyneestä henkisestä kuonasta. Lämmitetään sauna ja tehdään vastat, pulahdetaan järven tyyneyteen, kuunnellaan kuikan huutoa kesäyössä. Ollaan vaan.

Historiallisen rentouttavaa kesää kaikille!

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.