Hyvinvointi
27.08.2020

6 tapaa: Loman jälkeen takaisin ruotuun

Rutiineista ryhtiä

Lomaltapaluu? Etätöistä takaisin työpaikalle? On aika kutsua kehiin vanhat kunnon rutiinit. Entisten lisäksi opettele hyviä uusia, mutta älä odota ihmeitä heti. Pienin askeltoistoin pääsee lopulta kertaloikkaa pidemmälle. Myös kiitollisuudesta on apunsa.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Pixabay

1 Kuulostele tämänhetkisiä voimavarojasi, kehitä itsetuntemustasi. Ole ystävällinen ja armollinen itsellesi, myönteinen ympäristöllesi. Kiinnitä huomiosi asioihin, jotka toimivat, älä niihin, jotka eivät toimi. Vielä. Ei aikaa, kun nekin ovat jo hallinnassa.

Kuulostele tämänhetkisiä voimavarojasi, kehitä itsetuntemustasi.

 

2 Siirrä tieto käytäntöön, tuumailu teoiksi. Tiedät, että työaamuina kannattaa herätä ajoissa. Ymmärrät sen onnistuvan paremmin, kun olet saanut riittävästi unta. Mene siis ajoissa nukkumaan. Äläkä väheksy liikuntaa ja terveellistä ravintoakaan.

Siirrä tieto käytäntöön, tuumailu teoiksi.

 

3 Harjoita itsekuria, mutta höllää aina välillä. Kuten fyysisessä treenissä: Lihas väsyy rasitettaessa, ja sen pitää saada palautua. Myös työtehosi tarvitsee taukoja. Salli työpäivääsi ylimääräisiäkin minitaukoja. Nouse työtuolilta, liikuttele kehoasi, hae vaikkapa vesilasillinen. Muista myös juoda vesi.

Harjoita itsekuria, mutta höllää aina välillä.

 

4 Hengitä. Loma oli sitten tässä. Seuraava pidempi tauko ehkä vasta jouluna? Miten minä jaksan! Hengitys kiihtyy, stressitaso kasvaa kohisten. Hengitä. Hengitä syvään, aina vatsaan asti. Hyvä harjoitus on: neljään laskien sisään, kuuteen ulos. Tämäkin taito tarttuu toistoilla. Kokeile erityisesti kiirehetkinä.

Hengitä.

 

5 Keskity siihen, mitä olet tekemässä. Älä päästä itseäsi eksymään päänsisäisiin huoliisi, katoamaan mielesi kaaokseen. Jos teet virheen, älä jää sitä siunailemaan, totea: näin tapahtui. Ja jatka: mitä olinkaan tekemässä? Vielä itseäsi tsempaten: keskitytäänpäs nyt olennaiseen!

Keskity siihen, mitä olet tekemässä.

 

6 Ole kiitollinen. Asioista, jotka toimivat ja ovat jo hyvin. Hetkistä, joina pystyt keskittymään olennaiseen, nauttimaan työstäsi. Ole kiitollinen työtoverin kivasta palautteesta. Osoita se vastaamalla: Kiitos. Hymyile. Älä vähättele omaa osuuttasi tai kehuttua puseroasi.

Ole kiitollinen.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana menestysvalmentaja Paula Immoa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.