Hyvinvointi
17.06.2021

Putsaa pöytä ja mieli lomalle

Pöydänputsaus ennen lomalle lähtöä lupaa parempaa palautumista ja lempeämpää lomaltapaluuta.

Teksti: Hannele Niemi Kuvat: Scandinavian Stockphoto

1. Listaa hyvissä ajoin asiat, jotka aiot tehdä ennen lomaa.

1. Epäselvyys ja keskeneräisyys kuormittavat. Listaa hyvissä ajoin asiat, jotka aiot tehdä ennen lomaa. Näin vapautat muistiasi käsillä oleviin tehtäviin. Tee vielä ennen lomalle lähtöä uusi lista loman jälkeisistä tehtävistä. Näin on helpompi palata töihin, eikä lomalla tarvitse muistella työasioita.

 

2. Jätä viimeisiin työpäiviin huokoisuutta.

2. Mitä tyynemmin mielin laskeudut lomalle, sitä parempi on leposi laatu. Jätä viimeisiin työpäiviin huokoisuutta. Siten aikataulusi ei romahda yllätyksistä, joille aina kannattaa varata tilaa kalenterissa, kuten palaverittomille päivillekin. Pidä kiinni kallisarvoisesta työrauhastasi. Anna se muillekin.

 

3. Tee työsi näkyväksi. Ymmärrä sen todellinen määrä ja siihen kuluva aika.

3. Tee työsi näkyväksi. Ymmärrä sen todellinen määrä ja siihen kuluva aika. Listaa projektit, joissa olet mukana. Varaa tulevan vuoden kalenteriisi tilaa ajatteluun ja töidesi suunnitteluun, muuten ne jäävät muiden töiden jalkoihin. Nyt voit rauhassa päivittää vuosikelloasi, ja hyvällä omallatunnolla ilmoittaa, että tämä kuu on jo myyty. Ei mahdu enempää.

 

4. Rutiinit auttavat mielenkin vapaalle. Siivoa ihan oikeasti, myös tietokone pois silmistä.

4. Näinä pirstaleisina aikoina työpöytää tuskin koskaan saa täysin tyhjäksi, mutta etätyössä sen voi sulkea kotitoimiston kaappiin. Rutiinit auttavat mielenkin vapaalle. Jos kierrät korttelin työpäivän päätteeksi, tee ennen lomaa pidempi lenkki. Siivoa ihan oikeasti, myös tietokone pois silmistä.

 

5. Sähköisen työpöydän putsaus on hyvä lomallelähtö

5. Sähköisen työpöydän putsaus on hyvä lomallelähtö, etenkin jos sen logiikka avautuu vielä loman jälkeenkin. Tallenna tärkeimmät muistettavat helposti löydettäviin kansioihin. Jatkuva arkistointi auttaa, samoin sähköpostien säännöllinen tsekkaus ja poisto.

 

6. Henkinen selkääntaputus on paikallaan päivittäin, ja etenkin ennen lomaa.

6. Hyvä mieli, parempi loma! Iloitse saavutuksistasi, yhdessä tai yksin. Sainpa taas aikaan upeita asioita! Olimmepa me tehokkaita! Henkinen selkääntaputus on paikallaan päivittäin, ja etenkin ennen lomaa. Uhraa hetki työsi merkityksellisyyden tarkastelulle. Erityisen tärkeää se on aivotyössä, jossa konkreettisia tuloksia ei heti huomaa.

Juttuun on haastateltu asiantuntijana Työterveyslaitoksen aivotyön erityisasiantuntijaa Kirsi Luokkalaa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.