1 Pysähdy itsesi äärelle, kuulostele sisintäsi.
1 Pysähdy itsesi äärelle, kuulostele sisintäsi. Puhu itsellesi armeliaasti. Kysy, mitä epävarmuus minulle tarkoittaa. Millaisissa tilanteissa se näkyy? Tee sitten täyskäännös: Mikä minulle on epävarmuuden vastakohta? Onko se itseluottamus? Turvallisuus? Missä kaikessa minulla jo sitä on?
2 Pilko epävarmuus palasiksi.
2 Pilko epävarmuus palasiksi. Asteikolla 1–10: missä mennään? Okei, lähes kympissä. Vielä on pari pykälää itseluottamusta, vahvista sitä. Ja muista, että epävarmuustila vaihtelee päivän mittaan. Viimeistään huomenna on uusi mahdollisuus.
3 Ole ihastuttavan epävarma.
3 Ole ihastuttavan epävarma. Suomalainen toki selviää sisulla ja yksin, mutta onko pakko? Kun saisi olla inhimillinen ja aito, pyytää selkeästi ja suoraan apua, näkökulmaa, kuuntelijaa. Aina on joku, jolta kysyä. Joka ilahtuu saadessaan auttaa.
4 Tutustu tunteisiisi.
4 Tutustu tunteisiisi. Mitä työpäivän aloitus minussa herättää? Onko ahdistuksen taustalla huono yöuni, paha aamupala? Vai enkö ehtinyt palautua edellispäivästä? Anna tunteidesi kertoa, mitä tarvitset, esimerkiksi palautuaksesi.
5 Työskentele itsesi kanssa tietoisesti. Harjoita minä-taitoja.
5 Työskentele itsesi kanssa tietoisesti. Harjoita minä-taitoja suunnittelemalla ajoissa palautumista, myös keskellä työpäivää. Aina on aikaa mikrotauolle. Kohtele itseäsi kauniisti, harjoita ajansallintaa! Turvaa päivääsi rutiineilla. Aamun viisi lisäminuuttia teekupin kera luo päivään potkua. Etätyössä on mahdollisuuksia muuhunkin kuin venytettyyn työpäivään.
6 Erota asiat, joihin voit vaikuttaa ja joihin et voi.
6 Erota asiat, joihin voit vaikuttaa ja joihin et voi. Olet yhtenä vastuussa työyhteisösi hyvinvoinnista. Jos tuntuu, että työpalaverit keskittyvät liikaa tehokkuuteen, ehdota kevytkohtaamisia vaikka perjantain Teams-kahveilla. Poikkeusoloihin taas voit vaikuttaa vain tekemällä oman parhaasi.