Ajankohtaista
15.04.2020

ProAgria: Ulkomaisia kausityöntekijöitä pikaisesti

ProAgria toivoo, että maahan saadaan tarpeeksi ulkomaista kokenutta kausityövoimaa, joka tuntee Suomen tuotanto-olosuhteet. Ennen pääsiäistä Länsi-Suomen ProAgriassa, johon kuuluvat Varsinais-Suomi ja Satakunta, tunnelmat olivat kiireiset.

Teksti: Jaakko Takalainen Kuvat: Ilkka Heino, ProAgrian arkisto
Maa- ja metsätalousministeriö tekee kyselyn yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa kartoittaakseen maatilojen kausityövoiman tarpeen. Kuva: Ilkka Heino

– Kehotimme ja kannustimme alueemme kasvinviljelijöitä vastaamaan ahkerasti maa- ja metsätalousministeriön verkkokyselyyn, joka oli auki vain muutaman päivän 6.–9.4. Ja jaossa on alustavan tiedon mukaan vain 1 500 työpaikkaa, sanoo Länsi-Suomen ProAgrian toimitusjohtaja Timo Junnila.

Maa- ja metsätalousministeriö tekee kyselyn yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa kartoittaakseen maatilojen kausityövoiman tarpeen. Näin syntyy lista niistä työntekijöistä, jotka kuuluvat 1 500 ulkomaisen kausityöntekijän kiintiöön.

Kokemus valttia

Minkälaista tämä ”kriittinen työvoima” sitten on?

– Nämä kausityöntekijät ovat aikaisemmin olleet tiloilla töissä ja osaavat käyttää kasvinviljelyn koneita ja laitteita. Osa heistä toimii myös työnjohtajina, Junnila toteaa.

– Jos vaikka mansikkatilalla on 150 poimijaa, työnjohtajia tarvitaan ainakin 5–10. Ei viljelijän aika riitä perehdyttämään kokemattomia poimijoita tai koneenkäyttäjiä.

Junnilan mukaan koneosaamisen ja aikaisemman työkokemuksen puute rajaa kotimaisen työvoiman ulkopuolelle, vaikka koronaviruksen aiheuttamien lomautusten jälkeen työvoimaa on vapaana.

Riittääkö 1 500:n kiintiö kokenutta ulkomaista kausityövoimaa koko Suomen tarpeeseen?

Junnilan mukaan pelkästään Varsinais-Suomessa kausityöntekijöitä arvioidaan olevan 3 000 ja Satakunnassa hieman vähemmän, mutta yhteensä 4 000–5 000. Kotimaistakin työvoimaa tarvitaan tiloilla runsaasti keskikesällä herneen ja mansikan poiminnassa.

– Erityisosaajia tarvitaan pelkästään meidän alueellemme ainakin puolisen tuhatta, luultavasti enemmän. Toivottavasti ministeriö ottaa huomioon kyselyn tuloksen ja muokkaa kiintiötä tarpeen mukaiseksi, Junnila muotoilee.

Länsi-Suomen ProAgrian toimitusjohtaja Timo Junnila toivoo, että maahan saadaan tarpeeksi suuri määrä kokenutta ulkomaista kausityövoimaa. Kuva: ProAgrian arkisto

Varsinais-Suomen ja Satakunnan kasvinviljelyn luvut ovat todella vaikuttavat. Satakunnasta tulee 87 prosenttia koko maan punajuurista.

Varsinais-Suomen lista on pitkä ja mahtava: avomaankurkku 74 %, kvinoa 88 %, linssi 100 %, meloni 76 %, mukulaselleri 75 %, piparjuuri 100 %, purjo 49 %, raparperi 59 %, rehukaali 53 %, sokerijuurikas 47 %, sokerimaissi 62 %, valkosipuli 70 % ja katteenalainen varhaisperuna 69 % koko Suomen viljelystä.

Taimet nyt, että satoa syksyllä

Junnila tähdentää, että ulkomainen työvoima ei lisää koronatartuntoja, koska se joutuu karanteeniin kahdeksi viikoksi saavuttuaan maahan.

– Maahan ehti tulla jo ennen rajojen sulkemista hieman kausityöntekijöitä, mutta lisää tarvitaan nopeasti. Kasvihuoneissa istutetaan nyt taimia ulkoistutusta silmällä pitäen. Kevät on selvästi tavallista edellä.

– Jos istutuksia ei nyt saada tehtyä, ei loppukesästä ja syksyllä ole satoa mitä korjata.

Mansikan itsepoimintaan, mars!

Vaikka Länsi-Suomessa viljellään vain kuudennes Suomen mansikoista, niin Timo Junnila haluaa antaa neuvon kansalaisille kaikkialla Suomessa.

– Toivottavasti mahdollisimman moni mansikan tarvitsija poimii tarvitsemansa marjat itse. Itsepoiminta sopii parhaiten mansikoille, ja se auttaa tämänvuotisen poikkeustilanteen hallitsemisessa.

Jaa artikkeli

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä.