Koronavirusrokotukset aloitettiin heti vuodenvaihteessa Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän eli Siun soten alueella. Tammikuussa rokotettiin teho-osaston, ensihoidon ja terveyskeskuspäivystyksen henkilökuntaa.
Yksi rokottajista sekä rokotettavista on sairaanhoitaja, jytyläinen pääluottamusmies Heli Toroskainen.
– Otin rokotteen heti, kun se oli mahdollista saada, hän sanoo.
Toroskainen työskentelee vakituisena varahenkilönä pääasiassa kotihoidossa ja palveluasumisen yksiköissä ikäihmisten parissa. Nyt hän on osittain siirtynyt rokottamaan työtovereitaan.
Rokotukset listan mukaan
Yhdessä työvuorossa Toroskainen ehtii antaa rokotteen noin parillekymmenelle terveydenhuollon työntekijälle.
Työparin kanssa työskennellessä toinen rokottaa ja toinen kirjaa rokotteet.
– On hyvä tunne, että tällä tavalla voi auttaa ihmisiä, Toroskainen sanoo.
On hyvä tunne, että tällä tavalla voi auttaa ihmisiä.
Pääasiallisena ohjeistuksena on, että rokotettavan tuntiessa koronantapaisia oireita tai potiessa kolme päivää kestävää lämpöilyä, hänen on otettava yhteyttä päivystysapuun ja hakeuduttava koronatestiin.
Kaikkiaan Siun soten alueella toimii Toroskaisen arvion mukaan 10–20 rokottajaa. Tammikuussa rokotuksia järjestettiin Joensuun keskussairaalan ja Siilaisen terveysasemalla, mutta jatkossa niitä annetaan eri puolilla maakuntaa.
Maskin käyttö uuvuttaa
Toroskainen kertoo, että korona on hankaloittanut hänen työtään ja yksityselämäänsä todella paljon.
– Koronan takia työstä on tullut stressaavaa. Oikein pelottaa, etten vain vie koronaa ikäihmisille, Toroskainen luonnehtii.
Koronan takia työstä on tullut stressaavaa. Oikein pelottaa, etten vain vie koronaa ikäihmisille.
Maskia on pidettävä lähes kahdeksan tuntia päivässä, mitä Toroskainen sanoo uuvuttavaksi. Vapaa-aikanakin on oltava varovainen, ettei itse altistu koronalle ja altista riskiryhmiin kuuluvia asiakkaita. Koronan takia myös liikuntaryhmät on peruttu, joten palauttaviin harrastuksiinkaan sairaanhoitaja ei ole päässyt.
Joensuulaiset ottavat suojauksen kuitenkin tosissaan.
– Ihmiset pitävät maskia varmaankin noin 90-prosenttisesti esimerkiksi kaupassa asioidessaan, Toroskainen arvioi.
Huhtikuussa rokotetaan perusterveet
Siun sote vastaanottaa viikottain 1 000–2 000 rokoteannosta. Tammikuun puoleenväliin mennessä Siun soten alueella oli rokotettu noin 1 600 henkilöä pääosin teho-osaston, ensihoidon ja terveyskeskuspäivystyksen henkilökunnasta. Myös hoitokotien henkilökunnan ja asukkaiden rokottaminen on aloitettu.
Helmi–maaliskuussa on tarkoitus rokottaa yli 70-vuotiaita ja riskiryhmiä. Koko väestön rokotukset käynnistyvät arviolta huhtikuussa.
Tietoa rokotusten alkamisesta välitetään kuntalaisille tekstiviestein.
Rokote on vapaaehtoinen
Suurin osa Siun soten terveydenhuoltoalan ammattilaisista varmaankin ottaa rokotuksen, Toroskainen arvioi, mutta välttämättä eivät kaikki. Rokotuksen vastaanottaminen on vapaaehtoista.
– Moni pelkää rokotteen sivuvaikutuksia, sillä rokote on tehty nopealla aikataululla. Minä en pelkää. Kaikkein parasta olisi, jos päästäisiin epidemiasta, hän toteaa ykskantaan.
Epävarmaa on myös, kuinka moni alueen perusterveestä 16–70-vuotiaasta haluaa rokotteen. Heitä on yhteensä noin 109 000.